Annons:

Sök

Annons:

BESKEDET: SÅ MYCKET HÖJS HYRAN FÖR 1 300 LÄGENHETER

Hyran för Vimarhems lägenheter och lokaler höjs med 2,25 procent i år. Foto: Arkivbild

BESKEDET: SÅ MYCKET HÖJS HYRAN FÖR 1 300 LÄGENHETER

Vimarhem och Hyresgästföreningen har kommit överens om årets hyreshöjning. Den blir 2,25 procent.

Annons:

Som vanligt var parterna långtifrån varandra i ingången av förhandlingen. Vimarhem yrkade på en höjning med 3,6 procent medan Hyresgästföreningen ansåg att 1,35 procent var rimligt.  

Efter några vändor fram och tillbaka tog parterna varandra i hand när nivån var satt till 2,25 procent. Höjningen gäller både Vimarhems dryga 1 300 lägenheter och övriga lokaler. Hyran för alla typer av bilplatser höjs med 10 kronor per månad och där ska man göra en översyn av priserna under året.

Vimarhems vd Johan Oléhn är inte nöjd med utfallet: 

– Höjningen blev inte lika hög som vi yrkat på, men det är så det fungerar. Det är första gången jag är med och förhandlar och det har varit mycket att lära för min del. Det är inte den nivån som vi yrkat på, men det hade vi inte förväntat oss heller. Våra underlag är baserade på de kostnader vi tänker oss ha det här året. Vi har ett ökat fokus på behovet av underhåll och vi gör lite satsningar på att utveckla verksamheten och det kommer inte gratis.

"Krävs att vi prioriterar nu"

Att hyreshöjningen landar på 2,25 procent innebär en höjning på runt 112 kronor räknat på en hyra på 5 000 per månad. Totalt tappar Vimarhem en dryg miljon på att höjningen blev 2,25 istället för kravet på 3,6. 

– Det krävs att vi prioriterar nu och vi får titta på vad vi ska välja bort, så är det i all verksamhet. Vi har sagt att vi ska genomföra ett utvecklingsarbete, men det kan bli en annan takt. Vi får fundera på underhållet, vad som är viktigast och vad man kan skjuta på. Det är inte jättestor skillnad, men visst påverkar det. 

Är 2,25 lägre än du trodde? 

– Ja, det är nog lite lägre än jag har förväntat mig. Sedan är vi medvetna om att hyresgästerna vill ha så liten höjning som möjligt och det är en balansgång när man yrkar och lägger sin budget. Vi får inte gå för hårt fram samtidigt som våra fastigheter måste utvecklas på ett bra sätt. Jag tycker att vi har haft en god ton i förhandlingarna även om vi suttit på två sidor av bordet.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: