Annons:

Sök

Annons:

Svärd om Krönsmon som ett alternativ:

Thomas Svärd tycker att det är för tidigt att ha en åsikt. Foto: Simon Henriksson

Svärd om Krönsmon som ett alternativ: "Skillnad om det blir skarpt läge"

Krönsmon pekas ut som en av tre möjliga platser för Vimmerbys nya återvinningscentral i en lokaliseringsutredning. Utvecklingschefen Thomas Svärd vill ligga lågt med tyckande i det här skedet. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ända sedan mitten av 1960-talet har avfallsanläggningen i Vimmerby varit lokaliserad till Toppesten, cirka två kilometer norr om staden. Avfallsdeponeringen upphörde 2004 och sedan dess har anläggningen endast fungerat som återvinningscentral. 

En utredning i syfte att hitta en lämplig plats för Vimmerbys nya återvinningscentral har inletts och nyligen presenterades en rapport. Fem platser har företaget Vatten och Samhällsteknik AB, som fick uppdraget av Vimmerby Energi- och Miljö AB, tittat närmare på. Listan har bantats ned till tre som bedöms vara lämpliga för en lokalisering av en ny återvinningscentral.

De nu aktuella platserna är Toppesten (strax söder om platsen för den nuvarande återvinningscentralen), Runstad vid Älåkra och Krönsmon. 

Hur processen vidare ser ut är något oklart. 

"Tidigt att ha åsikt"

Krönsmon, där kommunen verkligen fått fart på etableringar, pekas ut som en lämplig plats för återvinningscentralen. Fördelen med Krönsmon ska vara närheten till riksväg 23/34 samt att området redan är detaljplanelagt. Övrig infrastruktur, som VA, el och fiber, finns redan framdraget till Krönsmon. Dock anses Krönsmon vara den mest begränsade platsen sett till möjligheter att expandera.

Utvecklingschefen Thomas Svärd tycker att det är tidigt att ha en åsikt.

– I det här läget, där man är just nu, har jag svårt att ha en åsikt i frågan. Det är ett otroligt tidigt skede, men det skulle bli annorlunda om det blir skarpt läge. Då kanske jag har åsikter, men nu är det i ett så tidigt skede i processen. Jag utgår från att professionella tjänstemän ger våra politiker adekvata underlag inför beslut och där är vi inte än, säger han. 

Krönsmon pekas ut som en av tre lämpliga platser. Skulle det kunna försvåra eller påverka etableringar där?

– Som läget är just nu kan jag inte se någon direkt påverkan. Det beror på hur stort området blir och hur synligt det blir från 23/34:an och i sådana fall i hur nära anslutning till Krönsmon det blir. Men det är tidigt att ha åsikter om det nu. 

Krönsmon är ändå en av tre utpekade platser?

– Visserligen, men det är tidigt än. Det är inte skarpt läge och det blir skillnad om det blir skarpt läge och man vet hur nära Krönsmon, hur nära riksvägen, vilka typer av massor som ska hanteras, sorteras och transporteras därifrån. Då kan det bli skillnad. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: