Annons:

Sök

Annons:

Studenten vill se hur politikerna ställer sig:

Felix Grönqvist jobbar just nu med sin masteruppsats. Foto: Simon Henriksson

Studenten vill se hur politikerna ställer sig: "Påverkar det investeringsviljan?"

I Felix Grönqvists masteruppsats ska han titta på kommunala investeringar. Förändras politikers investeringsvilja om en alternativkostnad är tydlig?
– Jag kan se att det finns statistiskt signifikativa skillnader i investeringsvilja, säger han.

Annons:

Framåt sommaren ska Felix Grönqvist, ursprungligen från Vimmerby, ta sin masterexamen i statsvetenskap på Linköpings universitet. Hans masteruppsats handlar om kommunala investeringar och på måndagen var han och gjorde en enkätundersökning i kommunens högsta beslutande församling.

– Vimmerby kommun kommer ingå i ett större analysunderlag där politiker från flertalet kommuner får ta ställning till olika investeringsförslag. Experimentet går ut på att undersöka hur redovisad alternativkostnad kan påverka politikers investeringsvilja, säger Felix Grönqvist.

Varför vill du undersöka det?

– Det finns en bred och väletablerad beteendeekonomisk forskning som förklarar varför individer inte alltid agerar helt rationellt vid beslutstillfället. Jag intresserar mig i detta fall för hur teorier från beteendeekonomin kan användas och vad de har för effekter i en politisk kontext. Forskning har visat att individer blir 10-20 procent mindre benägna att göra en investering när de påminnns om att det finns alternativa investeringar. Att det alltid finns alternativ är naturligtvis något som politiker är medvetna om, men trots det finns det skillnader i investeringsvilja när man påminns om dessa vid beslutstillfället. 

"Finns skillnader"

Han berättar att hans ambition med projektet är att öka förståelsen för hur beslutsunderlag kan användas och utformas i enlighet med rådande forskning om hur individer fattar beslut.

– Allt för att underlätta för kommunens folkvalda. Som jag ser det kan beslutsunderlag i större grad ta hänsyn till att kommunala investeringar och satsningar alltid konkurrerar med varandra. I slutändan är kommunens budget en stor pott pengar som ska fördelas. För en politiker i Vimmerby kan detta leda till att det blir lättare att fatta mer informerade beslut, som belyser att kommunens ekonomi i all väsentlighet är begränsad. 

Vissa politiker i kommunfullmäktige fick en enkät utan alternativkostnad – och andra fick med alternativkostnad.

– Jag har inte bearbetat det än, men jag har sammanställt lite och ser att det finns vissa skillnader som är statistiskt signifikativa när det gäller investeringsvilja. 

Felix Grönqvist hoppas få återkomma till fullmäktige framåt sommaren för att redovisa sina slutsatser.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: