Annons:

Sök

Annons:

Nu ska 1800-talets Vimmerby visas upp - premiär i morgon

Till invigningen av stadsmuseet Näktergalens nya utställning har Sven Kask färdigställt en modell av hur man tor att Vimmerby stad såg ut i början av 1800-talet. Foto: Micael Rundberg

Nu ska 1800-talets Vimmerby visas upp - premiär i morgon

I morgon lördag slår stadsmuseet Näktergalen upp portarna till sin nya utställning. Denna gång är det det gamla Vimmerby som visas upp.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

På lördagsförmiddagen inviger chefen för Kalmar läns museum, Örjan Molander, vårens utställning på stadsmuseet Näktergalen i Vimmerby. Den nya utställningen, som är ett samarbete med just Kalmar läns museum och Näktergalen, går under namnet ”Gamla Wimmerby – staden mellan tullarna”.

– Egentligen är begreppet ”staden mellan tullarna” en sanning med viss modifikation. Vi kommer dra oss utanför tullarna också, berättar Gunilla Gustafsson, museiföreståndare på Näktergalen.

Modell av staden

Här kommer livet i staden under det tidiga 1800-talet uppmärksammas.

Bland mycket annat kommer man kunna se kartor, ritningar, många tidigare ej visade föremål och även en tillverkad modell av hur man tror att staden såg ut innan den katastrofala branden 1821.

Pappa till modellen är Vimmerbyprofilen och tillika konstnären Sven Kask, som har lagt ett enormt jobb på att få modellen klar i tid.

– Vi kommer även visa unika föremål, som inte kan ses så ofta. Knut den Stores mynt, Vimmerbysigillet, gamla fotografier, klotter och inskriptioner i gamla kyrkbänkar från 1700-talet, detaljer från den gamla Karolinerkyrkan som låg där vår nuvarande kyrka ligger nu, en viksskärm som har funnits på rådhusets vind och skivor med unika tapeter som har Vimmerby-anknytning är några, berättar Gunilla.

200 invånare

Idag bor det omkring 9 000 invånare i Vimmerby stad. På den tiden handlade det om cirka 200 personer.

Men hur var då livet mellan tullarna på den tiden?

– 1622 införde Gustaf II Adolf ett tullväsende i Sverige, där all handel av varor skulle ske i städerna. Då fick man också förtulla allt man tog in. Det var nog ganska tufft emellanåt, berättar Gunilla Gustafsson.

Tre tullar i Vimmerby

I Vimmerby fanns det tre tullar som användes kontinuerligt. Östra (vid Storgatans nordöstliga ände), Norra (ungefär där Coop ligger i dag), samt Västra Tullen. Initialt tror man att den västra tullen låg i närheten av Klemens Gränd, men med åren och i takt med att staden växte flyttades den allt längre ner på Storgatan.

Arbetet med utställningen håller på in i det sista.

– Jag tycker vi ligger bra till, säger Gunilla Gustafsson och skrattar.

Utställningen om livet mellan tullarna i Vimmerby pågår hela våren, mellan 7 mars och 25 april

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: