Annons:

Sök

Annons:

Därför rapporteras inte antalet friskförklarade i länet: "Rätt oväsentligt"

Region Kalmar län rapporterar inte antalet personer som friskförklarats från covid-19. Detta för att det är oväsentligt, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.
– Om man är symtomfri efter 48 timmar, är man att betrakta som frisk, säger hon.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Många läsare hör av sig och ifrågasätter varför media inte rapporterar om hur många som friskförklarats från covid-19 i Kalmar län. Under fredagens pressträff med smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin ställde vi frågan kring varför regionen inte går ut med dessa uppgifter.

– Jag tror att vi alla har fastnat i Johns Hopkins University-siffrorna med röda och gröna siffror över antalet döda och friskförklarade. Men när vi hamnar i ett läge i vården där vi måste prioritera de sjuka, så är rapporterandet om folk som mår helt bra ganska oväsentligt. Därför släpper vi den kollen. Det man kan säga är att om man är symtomfri efter 48 timmar, är man att betrakta som frisk. Så gör man på många ställen i världen, säger Lisa Labbé Sandelin och fortsätter:

– Vi för ingen statistik på det, utan det som är intressant är var samhällsspridningen finns, hur många som är inneliggande på sjukhus, hur många som behöver IVA-vård och hur många som är avlidit.

Men går det att säga nu om några av de som bekräftats smittade i länet är friskförklarade?

– Absolut är det så. Vi ska komma ihåg att det vi ser i slutenvården är toppen av ett isberg. Det är väldigt många som har milda symtom och inte behöver söka vård. Många kommer ha influensaliknande symtom och bli sjuka i en till två veckor, men klara sig hemma. Då tar det en till två veckor om man inte behöver vara på sjukhus. Men av de första fallen vi hittade var det en del som inte behövde bli inlagda och de är friska nu, även om de är trötta eller hängiga. Vi har en viss andel friskförklarade. 

Det går också att anta att det finns ett väldigt stort mörkertal bland personer som knappt märkt att de fått covid-19. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: