Annons:

Sök

Annons:

Rapport från Cremona: ”Över hälften av de äldre på vissa äldreboenden har dött”

Erika Winblad berättar om livet i Cremona, norra Italien.

Rapport från Cremona: ”Över hälften av de äldre på vissa äldreboenden har dött”

Erika Winblad rapporterar från Cremona, en lamslagen stad i norra Italien, på grund av Covid-19. Hon ger en bild av ett övervakningssamhälle där människor inte får gå ut och vad det gör med människor. Hon försöker se framåt men vågar inte riktigt, då de ekonomiska efterdyningarna efter Covid-19 kan bli enorma.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Erika bor sedan många år tillbaka i Cremona, en stad i norra Italien. Där har effekterna av Covid-19 slagit hårt. Hon jobbar som ansvarig för Arbetsförmedlingen i området. Hennes man jobbar som företagsläkare. Tillsammans har de barn som inte får gå i skolan då den är stängd. För två veckor sedan berättade hon om hur livet var i Cremona, då gav hon en mörk bild av en stad som var mitt uppe i en pandemi. Nu ger hon en ännu mörkare bild över hur läget är i Cremona. Hon kommer ursprungligen från Valdemarsvik, men firar sina semestrar i Västervik. Det är hennes berättelse om ur livet är i norra Italien just nu.

 ”Vi har tillfrisknat i familjen. Min man som skulle gå tillbaka till jobbet gjorde testet och resulterade positiv fortfarande så han får vara hemma ett tag till. Han tillhör den yrkesgrupp som uppmanas gå tillbaka till arbetet. ”

”Jag jobbar inom provinsen med att styra våra fyra arbetsförmedlingar och vi har alla våra kontor stängda med all personal som jobbar hemifrån. Det är komplicerat. Jag vågar dessutom inte att tänka på alla de arbetssökande som kommer finnas efter detta”.

”Nu är det 1,5 månad som barnen är hemma från skolan och ungefär en månad som vi inte får gå utomhus. Varje dag får vi nyheter om bekanta som gått bort. Antalet smittade verkar gå ner men det är också ytterst få som får göra testet. Officiellt är det cirka 800-1000 personer om dagen som dör i Italien men det är garanterat många fler. De första tre veckorna i mars ökade de avlidna med 150% i jämförelse med marsmånad 2019 i Cremona. På äldreboendena är situationen speciellt svår och på många platser har över hälften av de boende dött och de flesta i personalen är smittade”.

” Rent ekonomiskt är det för många familjer mycket tufft. Kommunen har fått 1000 förfrågningar från familjer om bidrag för att kunna köpa det livsnödvändiga. Kvinnomisshandeln ökar i och med att familjer tvingas leva så isolerade”.

” I Cremonas himmel flyger polisens drönare för att kontrollera befolkningen dvs att grupper av personer inte samlas. En coronasmittad person riskerar fängelse om han går ut utanför sin dörr (1-5 år) och en person som befinner sig utomhus utan anledning kan få böter mellan 400 till 3000 euro”.

” En violinist spelar Vivaldi från tornet på torget i Cremona, jag filmade det från min balkong. Ett magiskt ögonblick i all denna sorg”.

  

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: