Annons:

Sök

Annons:

Här fångas lodjuret på bild i Vimmerby kommun

På Skattegårdens marker, mellan Katthult och Rumskulla i Vimmerby kommun, fångade Per Åke Svensson det här lodjuret på bild i slutet av förra veckan. Foto: Privat

Här fångas lodjuret på bild i Vimmerby kommun

Lodjursstammen i Kalmar län består av ett 50-tal djur. Ett av dessa fångades på bild i Vimmerby kommun i slutet av förra veckan.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Lodjursstammen i Kalmar län växer, och den senaste populationsberäkningen visade att det finns omkring 50 lodjur i länet.

Ett av dessa lyckades Per Åke Svensson i Rumskulla fånga på bild häromdagen.
– Vi hade en föryngring i trakten förra året, men det här tror jag var en ensam hane. Han var ganska tunn, men väldigt hög, berättar Per Åke.

"Gott om observationer"

Det var i torsdags som lodjuret kom promenerandes tvärs över en äng på Per Åkes marker på Skattegården mellan Katthult och Rumskulla.

– Det har varit ganska gott om observationer av lodjur i trakten, och framför allt runtom i södra Rumskulla. Men det är viktigt att folk rapporterar sina observationer, så man får koll på stammen, uppmanar Per Åke.

"Mäktiga djur att se"

I egenskap av fårbonde är Per Åke inte helt överlycklig över lodjurens utbredning.

– Framför allt inte för lammens skull. Å andra sidan har vi inte haft några problem med dem, och det är mäktiga djur att se. Som skogsägare är det dock lite tudelat, då lodjuren håller efter rådjursstammen. Vi har hittat ganska många rivna rådjur i skogarna, och det är bara någon månad sedan som jag såg ett lodjur som låg och vaktade på en sten här intill, säger Per Åke Svensson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: