Annons:

Sök

Annons:

Näringslivet ger kommunerna högt betyg

Näringslivet ger kommunerna i norra Kalmar län högt betyg. Foto Pixbay Foto: Pixabay

Näringslivet ger kommunerna högt betyg

I onsdags kom SKR:s servicemätning, Insikt, där det lokala näringslivet ger sina svar på hur de upplever kommunernas service i sin myndighetsutövning. Västervik går upp sex enheter, från 64 till 70,1. För Vimmerby och Hultsfred är siffrorna högre; 75 respektive 73 enheter.

Annons:

Västervik, Vimmerby och Hultsfreds kommuner har deltagit i Sveriges Kommuners och Regioner SKR:s servicemätning, Insikt, under 2019 med inriktning på hur företagare i lokala näringslivet uppfattar kommunernas myndighetsutövning.

Servicemätningen undersöker ärenden som kommunen hanterar inom områdena: Livsmedel, serveringstillstånd, bygg, miljö, mark och brand. Erbjudande om att delta i undersökningen har gått till de företag som har haft ett ärende hos någon av de avdelningar som har myndighetsutövning kring de här aktuella frågorna. Har man haft fler ärenden än ett kan man alltså få fler utskick av enkäter.

– Servicemätningen Insikt ger oss som arbetar med näringslivet i kommunen viktig återkoppling då den riktar sig direkt till de företagare som har haft ett ärende hos oss. Vi gläder oss åt att svarsfrekvensen från de företagare som har deltagit är hög, det innebär att resultatet vi nu ser för 2019 har en hög relevans, säger Västerviks kommuns näringslivschef Ulf Kullin.

Det är överlag positiva delresultat som kommunen får av näringslivet. Betyg mellan 70-80 anser vara högt i SKR:s egen skattning.

Under rikssnittet

För jämförelse kan nämnas att rikssnittet ligger på 73 poäng, länssnittet i Kalmar län är 75. Både Västervik och Hultsfred hamnar under länssnittet medan Vimmerby hamnar på snittet 75, vilket ger en 66:e plats i landet.

– Som kommunledning både inom politik och förvaltning följer vi med intresse resultatet i undersökningen. Vi är extra glada över att vi sticker ut på ett mycket positivt sätt inom brandskydd (85) och har gjort det i många år, säger Carolina Leijonram, kommunchef i Vimmerby, i ett pressmeddelande. 

Hultsfreds kommun backar något mot föregående mätning och hamnar på 99:e plats.

– Vi har fortfarande ett högt NKI och ligger på snittresultatet för Sverige. Det är tråkigt att det kommit in så få svar, vi siktar på att öka svarsfrekvensen, säger näringslivsstrateg Micael Leijonhud.

För miljö-och byggnadsförvaltningen i Hultsfred-Vimmerby fortsätter den positiva trenden. Sedan förra mätningen har de gått upp en enhet från 72 till 73.

– Vi har tagit några kliv framåt inom både livsmedelskontroll och miljö-och hälsoskydd men backar lite när det gäller bygglov, säger Anders Helgée, miljö -och byggnadschef.

Miljö-och byggnadskontoret

Den förvaltning i Västerviks kommun som hanterar flest av de områden som mäts i insiktsenkäten är Miljö- och byggnadskontoret och där ser man på undersökningens resultat med största intresse.

– Vi har under flera år arbetat med insatser för att förbättra service och bemötande, bland annat genom bland annat, instruerande material, e-tjänster, effektivisering av processer och riktade informationsinsatser. Resultatet med höjt betyg sedan vi senast deltog är ett kvitto på tålmodigt arbete som alla medarbetare hos mig är en del av, säger miljö- och byggnadschef Carolina Stalebrant.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: