Annons:

Sök

Annons:

Kommunen inför valborg:

Valborg inte blir som vanligt i år – men kommunen vädjar ändå till tonårsföräldrar att se om sina ungdomar. Foto: Arkivbild

Kommunen inför valborg: "Tonårsföräldrar, ni är viktiga nu!"

Nu nalkas valborg – även om det är coronapandemi. Kommunen går nu ut och ber tonårsföräldrar att vara extra uppmärksamma. 

Annons:

"I samband med Valborg bör ni vuxna vara extra uppmärksamma på tonåringar och alkohol då Valborg är en av de dagar på året då det finns risk att många unga har sin alkoholdebut. Tack vare insatser som Lisebergsresan, som tidigare ägt rum på Valborg under många år, har vi i stort sett fått bort ungdomsdrickandet på Valborg i Vimmerby men Coronaviruset har gjort att många aktiviteter för unga är inställda och att färre vuxna är ute på stan. Därför är det nu ännu viktigare att du som förälder har koll och är nyfiken. Vad har de för planer till helgen, vart kommer de att befinna sig och med vilka umgås de med? Ta gärna promenader genom stan på kvällarna under helgen, vuxennärvaron är viktig och främjar en lugnare och tryggare miljö för unga", skriver kommunen i ett pressmeddelande. 

"Tonåringar bryr sig"

Lokala undersökningar visar att allt fler föräldrar inte tillåter att deras tonåringar dricker alkohol. Något kommunen menar är positivt, då barn och unga som bjuds på alkohol i hemmet tenderar att dricka mer senare under uppväxten, enligt studier.

"Tillitsfulla familjerelationer har en oerhört hög skyddsfaktor för unga. Du kan påverka din tonåring genom att prata om alkohol i tonåren, visa att du bryr dig och lyssna. Tonåringar bryr sig om vad deras föräldrar säger – även om det inte alltid verkar så i stunden. Vi vill därför uppmana dig som är förälder att berätta för din tonåring vad du tycker är okej eller inte kring alkohol. Vi önskar att föräldrar och vuxna i hela Vimmerby kommun ska stå enade kring frågan om tydlig gränssättning gällande alkohol", skriver kommunen som tipsar osäkra föräldrar att ta del av tips och fakta om alkohol och tonåringar på Tonårsparlören. 

Kommunen påminner även om att man kan ringa familjeteamets råd och stöd om man känner sig orolig för en ungdom. 

Fabriken håller öppet

Fabriken kommer att hålla öppet under valborgskvällen, men endast för ett begränsat antal besökare. Fritidsledarna kommer även vara ute och fälta, både i Vimmerby och i de mindre orterna för att skapa trygghet och närvaro.

"Vi vill också passa på att uppmana er att påminna era tonåringar om att hålla avstånd från varandra och inte träffas i stora grupper". 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: