Annons:

Sök

Annons:

MÅNGA NYA LÄGENHETER SKA BYGGAS PÅ CENTRAL TOMT

Här, på tomten Uven i centrala Vimmerby, ska 25-30 nya lägenheter byggas med trolig byggstart nästa år. Foto: Ossian Mathiasson

MÅNGA NYA LÄGENHETER SKA BYGGAS PÅ CENTRAL TOMT

Nu blir det nya bostäder i centrala Vimmerby. Vimarhem satsar på att bygga 25-30 nya lägenheter i tre våningar på tomten Uven.
– Vi har växlat om i styrelsen och säger att vi ska fokusera på Uven-tomten, säger Magnus Danlid (C), Vimarhems ordförande. 

Annons:

Vimarhem nådde tidigare i år en överenskommelse med Per-Olof Wallin om att köpa tandläkarhuset på tomten Uven för 1,75 miljoner kronor. Fastigheten hamnar i kommunalt ägo från och med 1 oktober och Vimarhems styrelse har under våren diskuterat vilken riktning som tjänstemännen ska jobba i, antingen Pistolsmeden eller Uven. 

Nu står det klart att det blir tomten Uven som ska byggas med lägenheter, vilket Vimmerby Tidning var först med att berätta. 

– Vi har diskuterat Pistolsmeden i många år och har haft sikte och fokus på att bygga den tomten. Av olika anledningar gick inte projektet i lås med kombinerat gruppboende och lägenheter och när vi köpte tandläkarens hus så blev Uven-tomten i ett helt annat läge, säger Magnus Danlid (C) och fortsätter:

– Vi har växlat om i styrelsen och säger att vi ska fokusera på Uven-tomten. På styrelsemötet gav vi i uppdrag till Vimarhems ledning att jobba vidare med Uven samt ta fram ett förslag på hur det ska kunna se ut och en kostnadsberäkning.

Byggnad i tre våningar

I samband med köpet av tandläkarhuset i mars slog Danlid fast att det kommer bli hyresbostäder på Uven och inga kombinerade lösningar. Nu har Vimarshems ledning börjat jobba med att ta fram förstudien. 

– Vi skickade med att vi gärna skulle vilja se ett trevåningshus och det innebär att vissa delar i detaljplanen måste göras om. Det är ett arbete som vi måste börja med ganska omgående, säger Danlid. 

Hur många lägenheter är tanken att det ska bli?

– Vi siktar på 25-30 lägenheter, det är ungefär som det var tänkt på Pistolsmeden. Tanken är att lägenheterna ska ligga på platsen där tandläkarhuset ligger.

När kommer tandläkarhuset rivas?

– Det blir rivet framåt hösten. Vi har skrivet ett avtal med tillträdesdatum på 1 oktober så vi kommer inte kunna göra något före det. Efter det räknar jag med att vi ska börja jobba på tomten. 

Inte troligt med byggstart i år

Vimarhems styrelse vill ha ett förslag på hur det skulle kunna se ut före sommaren och hoppas på projektering och upphandling i höst. 

– Tomten måste göras iordning och det är väl optimistiskt att tro att vi är igång före vintern. Vi ska iordningsställa tomten i höst, då borde ett tänkbart mål vara att byggnationen drar igång efter vintern.

Vad händer med det tomma Gullbergshuset (grått hus) på tomten?

– När vi är färdiga med etapp ett så kan man renovera, bygga om eller riva det grå huset, då kan man i så fall sätta ett hus till där uppe i etapp två. I första etappen ska vi bygga på den nedre delen, i riktning mot parkeringen. 

Hur ser situationen med lägenheter ut i Vimmerby kommun?

– Vi har ett antal lediga lägenheter och det är ett tiotal lägenheter i kransorterna. I Vimmerby har vi efterfrågan på lägenheter så tvåor och treor räknar jag med att det ska finnas efterfrågan på. 

Kommer det byggas tvåor och treor?

– Jag tror att det blir en blandning av tvåor och treor. Det är vad det är mest efterfrågan på. 

Hur ser kostnadsbilden ut?

– Dit har vi inte kommit än.

"Dyrt att bygga nyproducerade bostäder"

Johan Oléhn, vd för Vimarhem, berättar att det är ett projekt i tidigt stadium. 

– Det vi ska göra nu är att handla upp en konsult som ska hjälpa oss med förstudien. Det vi ska ta fram är enkla skisser och göra en kostnadsbedömning utifrån det. Därifrån gå vidare till att ha ett underlag som styrelsen ska ta ställning till.Det är först då som vi vet något om prisbilden, säger Johan Oléhn. 

Det rör sig om en enklare byggnad med 25-30 lägenheter beroende på vilka storlekar det blir på lägenheterna.

– Vi ska gå ut med en marknadsundersökning. Den ska förhoppningsvis visa vad Vimmerbyborna vill ha för lägenheter. Vi har ändå rätt bra koll på vad vi tänker bygga. Det är samtidigt dyrt att bygga nyproducerade bostäder, säger Oléhn.

Vad betyder det att bygga lägenheter i Vimmerby?

– Jag tycker att det är kul. Jag är van vid stora projekt eftersom jag kommer från regionvärlden i Kronobergs län. Där handlar det om betydligt större pengar och mer tekniskt avancerade byggprojekt. Jag ser fram emot byggnationen, framför allt ur ett samhällsperspektiv. Jag tror att det kommer göra en del åt stadsbilden i den delen av Vimmerby.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: