Annons:

Sök

Annons:

Då öppnar Näs för säsongen:

Mia Thelin och Lena Möller är glada över att Näs kan öppna. Foto: Simon Henriksson

Då öppnar Näs för säsongen: "Känns fint att öppna"

Coronakrisen har hittills stoppat både Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs. Men nu planerar Näs att öppna den 21 maj.
– Det kommer bli en ansvarsfull öppning, säger Lena Möller.

Annons:

Astrid Lindgrens Näs kommer öppna säsongen den 21 maj. Till att börja med öppnar Näs torsdagar till söndagar. 

– Det känns fint att få öppna på Karin Nymans födelsedag, då hon fick Pippi Långstrump. Det passar väldigt bra med jubileumet, säger verksamhetschefen Mia Thelin.

Näs kommer öppnas ansvarsfullt. 

– Vi genomför en ansvarsfull öppning och har vidtagit ett flertal åtgärder. Vi öppnar inte upp barndomshemmet för visningar, då vi ser att det är svårt med distansen. Vi glesar ut borden i restaurangen, men vi har en vacker uteservering och vackra trädgårdar. Utställningslokalerna har begränsningar, säger Lena Möller, marknads- och försäljningschef på ALV.

– Vi har en fördel att mycket är utomhus. Det finns stort utrymme i trädgårdarna och de är vackrare än någonsin. Vi har hela tiden förberett oss för öppning och har kunnat jobba ostört. Både vi och trädgårdarna längtar efter att bli besökta. Det här är en otroligt fin oas att vara i, säger Mia Thelin.

"Gått jättebra där"

Ledningen hoppas förstås att Vimmerbybor kommer besöka Näs. 

– Det kan vara fler än 50 här, eftersom de är utspridda. Men vi har inget maxantal så. Upplever man att det blir trångt, då får vi hantera det. Det känns inte rimligt att det skulle bli så. Vi har värdar som kommer ha extra tillsyn över hela området också. Vi skulle gärna vilja att Vimmerbyborna går man ur huse och upplever och njuter av det här.

Man har varit i kontakt med andra museum inför öppningen. 

– Det har varit väldigt roligt att ha en dialog med dem för att se hur de har gjort med restriktioner och så vidare. Det har gått jättebra där.

Specialpris

Det blir också ett specialpris för att besöka utställningarna och trädgårdarna. I trädgårdarna finns konstinstallationer och "Dagens Pippi", en utställning i samarbete med Rädda Barnen är klar till öppningen.

– Astrid Lindgren AB och Rädda Barnen har kampanjen "Pippi of today". Vi har gjort en utställning som är byggd på den kampanjen, det är en aktiv upplevelseutställning som stöttar flickor på flykt. 

Stenhuggaren Kristian Lund har också installerat en utställning som handlar om fred. 100 stenar har placerats ut. 

– Den 12 juni öppnar vi också nästa utställning, "Pippi 75 år", vid sockerdricksträdet. Det är en fysisk utställning som vi har utomhus. Vi vill fira jubileet och lyfta Pippi lite extra. 

"Tänker till"

Det är i första hand Vimmerby med omnejd man riktar sig till. 

– Nu känns det bra att kunna öppna och intentionen är att kunna ha öppet hela säsongen. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och kommer ha högre städfrekvens, handsprit tillgängligt och plexiglas vid kassorna. Alla som jobbar ska vara friska och symtomfria.

Att pandemin varat ett tag tror man också är en fördel.

– Alla tänker till och är inne i det här nu. Man håller avstånd, hälsar inte och så vidare.

Restaurangen öppnar dock med ett något smalare sortiment än vanligt. 

– Vi inleder med ett cafésortiment, men det är främst en personalfråga. Vi längtar efter att få ha vårt sortiment som vi brukar. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: