Annons:

Sök

Annons:

Då siktar ALV på att öppna parken – så ser planen ut

Astrid Lindgrens Värld kommer att öppna under juni månad. Foto: Ossian Mathiasson

Då siktar ALV på att öppna parken – så ser planen ut

Redan förra veckan skrev vi att Astrid Lindgrens Värld siktar på att öppna i juni. Nu berättar vd:n Joacim Johansson att drömmen närmar sig verklighet.
– Det känns jättebra, säger han.

Annons:

Astrid Lindgrens Världs betydelse som ånglok för resten av Vimmerby kan knappast överdrivas. Turister vallfärdar till Vimmerby för att besöka parken.

Men sedan coronapandemins framfart har det länge varit mycket ovisst vad som händer med den här sommarsäsongen. I slutet av mars berättade ALV att man både permitterar och varslar personal samt skjuter fram sitt öppnande. 

ALV:s sikte har hela tiden varit att kunna öppna i juni och nu närmar det sig verklighet. ALV vill, innan man släpper öppningsdatumet, få alla detaljer på plats. Joacim Johansson har tittat på andra parker som öppnat och hur de har gjort för att begränsa besöksantalet.

– Det är inget nytt egentligen, inte mer än att vi har blivit mer konkreta nu än för en månad sedan. Jag vill inte säga mer än att vi öppnar någon gång under juni i det här läget. Vi har lite olika alternativ men det är målet, säger vd:n Joacim Johansson.

Hur ska det gå till med nuvarande restriktioner?

– Det blir precis som för några av våra kollegor som öppnat, ett begränsat antal gäster per dag. Det blir inte som tidigare där det kan komma väldigt många samma dag. Man kan jämföra det med ett teaterbesök eller idrottsevenemang. Man bokar sin biljett och då bokar man också dag. Begränsningen är att biljetterna kan ta slut. 

Handlar om tusental

Hur många det kan handla om vill han inte gå in på – än. Men det handlar om tusental.

– Jag vill inte föregå något, vi är inte helt klara internt än. Jag kan ändå säga att det är tusental vi talar om och inte hundratal. Vi är en stor park och kan sprida ut folket. I juni har vi högsäsongsöppet vanligtvis, så hela parken är öppen. Vi börjar i mindre skala och så får vi se om vi kan släppa på med antal gäster allt eftersom. 

Hur stora utmaningar blir det för att följa råden?

– Det handlar om avståndet mellan publikplatserna, till korvkön och egentligen allting. Men jag känner att det här är ett normaltillstånd nu som folk lärt sig att förhålla sig till. Alla har insikt om det. Den viktiga biten blir det totala antalet gäster.

När kan ni bli mer konkreta?

– Om någon vecka kan vi offentliggöra öppningsdatumet alldeles säkert. Vi vill förstås kommunicera ut det tidigt. Sedan blir det en enorm skillnad mot en vanlig sommardag, så är det ju. Det är hårda begränsningar.

Kommer parken vara helt igång?

– Det kanske är en korvkiosk som inte är öppen för att vi har så mycket färre gäster, om du förstår. Men när det gäller utbudet av aktiviteter blir det ingen skillnad. 

"Känns jättebra"

Att ALV snart öppnar betyder förstås mycket för hela Vimmerby och föder hopp om en mindre turistsäsong trots allt.

– Det känns jättebra. Det är bra för oss, bra för stan och bra för alla. Även om det blir i mindre skala, så känns det bra. Jag har en tät dialog med bland annat Kolmården om hur det har fungerat för dem sedan de öppnade. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: