Annons:

Sök

Annons:

Ingen dygnet runt-ambulans i Virserum i sommar:

Personalantalet räcker inte till för att lösa en dygnet runt-ambulans i Virserum i sommar. Det blir i stället en dagambulans som är aktiverad varje dag från 08.00 till 17.30. Foto: Ossian Mathiasson

Ingen dygnet runt-ambulans i Virserum i sommar: "Dirigerar om vår kapacitet"

Det blir ingen dygnet runt-ambulans i Virserum i sommar. På kvällar, nätter och tidiga morgnar får ambulanser i närområdet komma till undsättning. 
– Det kommer påverka hela vår region, inte bara Virserum, säger Melker Engström, chef för ambulanssjukvården i Västervik, Vimmerby, Hultsfred och Virserum.

Anders Andersson (KD) har oroat sig för ambulansen i Virserum efter att ha blivit kontaktad av flera ortsbor som har hävdat att det inte blir någon ambulans i Virserum i sommar. 

När Dagens Hultsfred pratar med Melker Engström, chef för ambulanssjukvården i norra Kalmar län, ger han information om att det bara blir ambulans på dagtid mellan 8.00 och 17.30. 

– Vi har jobbat för att få en oförändrad bemanning i så stor utsträckning som möjligt men vi kommer tyvärr inte lyckas med dygnsbemanning. Lösningen blir en dagambulans i Virserum som går sju dagar i veckan och är aktiverad 8.00–17.30, säger Melker Engström. 

Ambulanser i närområdet får rycka ut

När det kommer till kvällar, nätter och tidiga morgnar kommer inte Virserumambulansen vara igång. 

– Då blir det övriga bilar som får hantera ärenden som sker i området, förslagsvis ambulanser i Vimmerby, Hultsfred och Högsby. Det kommer påverka hela vår region. Sett ur ett lokalt perspektiv påverkas Virserum mest men det påverkar hela regionen, säger Melker Engström. 

På vilket sätt? 

– Skulle vi till exempel få ett larm nattetid i Virserum kan det betyda att Hultsfred får åka dit och då blir det sämre i Hultsfred. Då får nästa ambulans åka dit och sedan skapas det en dominoeffekt. Sådana åtgärder påverkar hela regionen, säger Engström. 

"Flera olycka omständigheter"

Virserumsambulansen kommer igång på dagtid sju dagar i veckan från vecka 24 till vecka 35, det vill säga från början av juni till slutet av augusti. 

– Jag förstår att privatpersoner och politiker är oroliga men problemet är inte nytt. Vi har jobbat med problemet i många år men det är åtgärden som är ny. Jag som chef accepterar inte övertid och för lite semester. Jag värnar om den anställde, arbetsmiljön, säkerheten och kvalitén på medarbetarna. Vi kan inte fylla en plats med vem som helst. Vi måste ha kvalité och personalen som kommer ska vara bra. 

Vad är förklaringen till att det inte går att lösa dygnet runt-ambulans i Virserum i sommar?

– Flera olyckliga omständigheter. Flera ur personalstyrkan har valt att söka sig vidare till andra tjänster under våren och det är dåligt med sommarvikarier inom hela vården. Det är inte bara Virserumsambulansen utan det är få sökande. Det är ett problem som har funnits under lång tid. Nu handlar det om att man gör en åtgärd som är rätt och riktig. 

"Dirigerar om vår kapacitet"

Att det finns en ambulans att tillgå från 08.00 till 17.00 är betydelsefullt, enligt Engström.

– Det är klart att det betyder mycket. Det finns många stationer i Sverige som tar bort enheter helt och hållet och vissa orter som blir utan beredskap, det har vi inte gjort. Vi dirigerar om vår kapacitet. Vi är sårbara och det märks tydligt när vi gör en förändring jämfört med andra områden, till exempel en vårdavdelning. Vi har inte personal så det räcker för att bemanna en dygnsbil, därför måste vi gå ner till en dagbil. 

Avdelningschefen har också en uppmaning till allmänheten. 

– Som privatperson kan man tänka på sina ambulansbehov. Hur kan jag söka hjälp, på vilket sätt gör jag det och behöver jag ambulansen? Då kan man som medborgare hjälpa oss, vi äger inte det själva. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: