Annons:

Sök

Annons:

  • Så tycker eleverna att distansundervisningen fungerat – och så ser de på studentlösningen

    Isak Johansson, Melvin Hemmingsson, Juliana Sporre, Elin Dahlqvist och Vetle Skaate ska snart ta studenten. Foto: Simon Henriksson

  • Så tycker eleverna att distansundervisningen fungerat – och så ser de på studentlösningen

    Eleverna fick debattera utomhus.

  • Så tycker eleverna att distansundervisningen fungerat – och så ser de på studentlösningen

Så tycker eleverna att distansundervisningen fungerat – och så ser de på studentlösningen

Stora delar av den sista terminen tillsammans på distans. Och en mycket annorlunda student. Det är lätt att sympatisera med årets avgångselever från gymnasiet.
– Alla treor måste ha skitdålig karma, säger Juliana Sporre skämtsamt. 

Annons:

Det är dagen före Kristi Himmelfärdsdag och bara veckor återstår innan eleverna på Vimmerby gymnasium ska ta studenten. En dag det har väntats på i alla dessa skolår – men som kommer bli helt annorlunda mot vad eleverna trodde när de gick på julledigt för ett antal månader sedan.

Den här dagen träffas det samhällsvetenskapliga programmet med inriktning beteende för första gången på väldigt länge. I det soliga vädret håller man en politisk debatt, där eleverna får representera riksdagspartierna och diskutera migration och integration, på gräsmattan utanför skolan. 

– Det här är första gången hela klassen träffas efter karantänstarten. Jag ser positivt på den här lösningen och det är väldigt kul att komma tillbaka och träffa klassen. Att vi kan lösa praktiska moment utomhus, allt för att minska smittspridningen, i så här fint väder är fantastiskt, säger eleven Isak Johansson.

Han får medhåll från övriga. 

– På beteende har vi många praktiska delar i utbildningen och det är kul att vi kan hålla debatten som är årligen, säger Melvin Hemmingsson.

– Vi går i trean och då vill man spendera mycket tid med klassen. Jag hoppas att vi kan ha flera liknande lösningar framöver, säger Juliana Sporre.

"Kanske inte har självdisciplinen"

Eleverna har helt enkelt fått acceptera att det varit distansundervisning under stora delar av våren. Betyget på hur det har fungerat och känslorna kring vad det har inneburit varierar. 

– Mycket är beroende på lektion och ämne. Vi har en och samma lärare i fyra ämnen och hon är väldigt flexibel i undervisningen och blandar redovisningar och inlämningsuppgifter. Det mesta har funkat, men det är lite knpeigare när man har matematik och ska göra prov i skolan, säger Melvin Hemmingsson.

Isak Johansson tror att det är en fördel att de går i trean. 

– Vi har blivit ganska vana vid att jobba mycket med eget ansvar. Vi hade gjort vårt gymnasiearbete före corona. Det är nog svårare för förstaårselever som går direkt från högstadiet in i det här. Det sätter krav på elevens självdisciplin. 

En linje Elin Dahlqvist också är inne på. 

– Alla kanske inte har den där självdisciplinen att man går upp morgonen och jobbar hemifrån. Det är väldigt synd om de som inte har det. 

Juliana Sporre tror också att det pågår vilket program man går.

– Jag har en del kompisar som går teknik- och natur och det är svårare för dem. Vi har mycket inlämingsuppgifter på samhäll. Det är väldigt individuellt, men är också beroende av vilken linje man går.

"Blivit mer effektiv"

Dagen unga som snart ska ta steget ut i vuxenlivet är uppvuxna med teknik i alla dess former. På det sättet har distansundervisningen fungerat utmärkt – åtminstone för dem.

– Det är lärarna som kanske inte har lika bra koll. Det gör att det kan strula och en del av lektionen försvinner, säger Elin Dahlqvist.

Känns det som att mycket tid har gått till spillo?

– Ja, sedan är beroende vem man har haft som lärare. 

Om man tittar på era förväntningar inför det här – har det blivit som ni trodde?

– Man har fått mycket tid till annat. I skolan blir det att man snackar mycket med kompisar, men nu har man kunnat ta tag i saker man ligger efter med snabbare och blivit mer effektiv, säger Juliana Sporre.

"Slipper ta bilen in"

Både Elin Dahlqvist och Isak Johansson pendlar till skolan från Hultsfred respektive Mariannelund.

– Jag sparar en timme på morgonen för att vi har distansundervisning. Det är positivt, säger Isak.

– Så känner jag med. Jag bor i Hultsfred och slipper ta bilen in, det är skönt, säger Elin. 

Tror ni vi kommer se mer av det här när vi är förbi den här pandemin?

– Jag tror man kommer tänka efter mer, är det verkligen värt att åka några mil för ett möte när man kan koppla upp sig. Jag tror det blir mer av det, säger Elin.

Vetle Skaate hoppas inte den utvecklingen blir verklighet.

– Det blir för omänskligt. Kopplas allt upp förstörs mycket av det sociala och jag tror att det är viktigt att träffa mycket människor. Vissa hanterar det bättre än andra, men en del kanske bara sitter hemma. Jag hoppas verkligen vi återgår till det normala, säger han.

Isak Johansson tror dock att det kan användas som ett bra verktyg i vissa sammanhang.

– Om lärarna blir inkörda på det här så kan man exempelvis använda sig av zoom-samtal till elever som är sjuka. Då kan man ge allt material till eleven, så den kan jobba hemifrån. Men då måste lärarnas kompetens inom teknik öka. 

"Får gilla läget"

Att ta studenten i coronapandemins 2020 är ingen dans på rosor. Restriktionerna och förändringarna är många. Samstämmigt utbrister eleverna en besvikelse över situationen. 

– Det är riktigt surt. Alla treor måste ha skitdålig karma, säger Juliana Sporre skämtsamt. 

– Man får gilla läget. Alla elever har ganska bra verklighetsförankring och förstår att det finns restriktioner och att vi inte kan studenten som alla andra, säger Melvin Hemmingsson.

Lösningarna som har presenterats tycker de också är acceptabla.

– Men jag är lite ledsen över att de inte kollade på andra lösningar. Det finns lösningar man kunde ha tittat på, men det känns som att kommunen tog den enkla vägen, säger Elin Dahlqvist.

Just studentflaken är något de gärna hade upplevt.

– Jag tycker man får lite på folk där, att de tar eget ansvar och har sunt förnuft. Som i Vimmerby brukar det inte vara jättetajta folksamlingar. Det känns inte som att det är riktigt anpassat för Vimmerby, utan för Stockholm, säger Vetle Skaate. 

– Man kan åka olika sträckor för att undvika folksamlingar och trängsel. Det är lite trist att man inte kollat på det mer, säger Juliana Sporre. 

Att endast två anhöriga får ta emot dem gör också ont.

– Vi är 28 i klassen och två anhöriga ger 56 stycken. Det här är ett stort utrymme och jag tycker man kunde gett fyra, fem anhöriga möjligheten. Det går att sprida ut sig mycket här, säger Melvin. 

– Det är en stor stund för hela familjen och många som vill komma och kolla. Direktiven kommer högre uppifrån, det förstår vi, men situationen är inte lycklig. Det är den inte, säger Isak.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: