Annons:

Sök

Annons:

Beslagtagit narkotika för 200 000 – framgångar för polisens fokusgrupp

Polisens fokusgrupp har varit framgångsrika på nytt. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Beslagtagit narkotika för 200 000 – framgångar för polisens fokusgrupp

Polisens fokusgrupp fortsätter skörda framgångar. De senaste veckorna har man beslagtagit narkotika för 200 000 kronor i norra länet.
– Vi har kunnat plocka bort en del från gatan, säger Lisa Koblanck, chef för fokusgruppen.

Annons:

Polisens nya fokusgrupp, som arbetar mot narkotika och trafikbrott, tycks ha lyckats väl. Bara de senaste veckorna har narkotika för uppskattningsvis cirka 200 000 kronor på gatan kunnat beslagtas. Det handlar bland annat om kokain, ecstasy, tramadol, amfetamin och hasch. 

– Utifrån den resurs som är avsatt har vi fått ett bra resultat. Det är inte den högsta prioriterade verksamheten, poliser i polisbilar som är ute i samhället är förstås högst prioriterat, men det har helt klart gett resultat. Vi har kunnat plocka bort en hel del från gatan, säger Lisa Koblanck, chef för gruppen.

Är det jämnt fördelat över Vimmerby, Hultsfred och Västervik eller sticker någon kommun ut?

– Just den här gången är det väldigt jämnt fördelat. Det är inte specifikt det ena eller det andra. 

Ser ni mycket kopplingar mellan de tre kommunerna?

– Visst finns det kopplingar. Just de här ärendena kan jag inte uttala mig om specifikt, men generellt finns det kopplingar. Ibland är de tydliga och ibland på lite längre håll.

"Skrapar bara på ytan"

Trots att polisen satsat extra på just narkotika vill Lisa Koblanck inte säga att man är på väg att få kontroll över situationen i norra länet.

– Det är vi inte i närheten av. Helt ärligt skrapar vi bara på ytan. Vi kan inte göra mer, vi ligger alltid steget efter.

På sina inlägg om beslagen på sociala medier överröses ofta polisen med beröm. Men det är inte odelat positiv kritik, säger Koblanck.

– Det är väldigt blandat. Självklart finns det många som tycker att det är ett viktigt arbete och som ser vad droger gör, särskilt med unga människor. Men det finns också personer som tycker att vi förstör människors liv och då särskilt när det gäller eget bruk. De anser inte att det borde vara olagligt, men diskussionen för inte vi över huvud taget. Vi arbetar utifrån den lagstiftning vi har. 

Vilka är de vanligaste drogerna ni stöter på?

– Vanligast är cannabis i olika former, sedan kommer tramadol och kokain. Det är en hel del ecstasy också. 

"Oroliga för sina barn"

Polisen har sett en ökning vad gäller kokain i de tre kommunerna. 

– Många ser det som en inte så farlig drog, utan lite av en partydrog och är inte medvetna om att det är väldigt beroendeframkallande. 

I ett inlägg tackar polisen för alla tips man får in, som ofta är helt avgörande för deras möjlighet att komma åt narkotikan.

– Det är svårt för allmänheten, ibland är det inte jättelätt att veta vad man har sett, men vi får in en hel del tips. Ibland är det också föräldrar som hör av sig och är oroliga för sina barn, då samarbetar vi med kommunen. Det handlar om att hjälpa dem och inte stjälpa dem. 

Har ni någon uppfattning om hur stor omfattningen är i norra länet?

– Nej, det kan jag inte svara på. Men jag är säker på att det finns ett antal människor i vardera kommun som gör sig goda inkomster gällande narkotika. Så pass goda att de inte behöver jobba med något annat.

Stort beslag

Polisen gjorde nyligen ett av sina största beslag någonsin i Vimmerby. Men det vill Lisa Koblanck inte kommentera närmare.

– Just i nuläget har vi ingen misstänkt där, vi tog ingen med fingrarna i syltburken. Vi tog bara syltburken kan man säga.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: