Annons:

Sök

Annons:

MILJONBELOPP TILL KOMMUNEN FÖR LITTERATURSATSNING

Thomas C Ericsson och Anna Mellergård är förstås mycket nöjda. Foto: Erik Almgren/Pressbild

MILJONBELOPP TILL KOMMUNEN FÖR LITTERATURSATSNING

Statens kulturråd har beviljat en miljon kronor till läs- och skrivfrämjande arbete i Vimmerby och Kalmar län. Pengarna fördelas lika mellan Vimmerby biliotek och regionens litteraturuppdrag givet Vimmerby kommun.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Nu står det klart att Kulturrådet beviljar ytterligare pengar till satsningar på litteraturen i Vimmerby och länet. En miljon kronor fördelas lika mellan kommunens regionala litteraturuppdrag och Vimmerby bibliotek. 

– Det har varit en omtumlande vår på många sätt. Regionförfattarna har verkligen fått ställa om. Det som var tänkt som skrivarverkstäder på biblioteken i länet, har blivit mail, telefonsamtal och videomöten. Nu samlas 130 berättelser in som ska bli ett körverk med olika röster från länet. Att vi nu tack vare Kulturrådets stöd kan fortsätta det arbete som Ami Andersson och Tove Folkesson påbörjat känns så bra, säger litteraturutvecklare Anna Mellergård i ett pressmeddelande.

Ökar från 5 till 99 timmar

Vimmerby bibliotek har fått ett bidrag på en halv miljon kronor från Statens kulturråd. Pengarna ska gå till att införa meröppet på filialerna i Storebro och Södra Vi, vilket innebär att låntagare som fyllt 18 år och kopplat till sitt lånekort kan utnyttja bibliotekets lokaler och utbud även när det inte är bemannat. 

– Tack vare bidraget från Kulturrådet kommer filialerna att kunna öka tillgängligheten från 5 timmar till 99 timmar per vecka. Fantastiskt! säger Thomas C Ericsson, bibliotekschef i Vimmerby.

I ett första skede omfattar satsningen Storebro. Lokalerna kommer att genomgå en mindre renovering i sommar och biblioteket öppnar igen i september. Då kommer nya hyllor och inredning finnas på plats. Själva meröppet-systemet dröjer dock tills längre fram i höst med anledning av bland annat upphandlingar.

– Nu vill vi att Storebroborna hjälper till att låna så mycket böcker som möjligt över sommaren så slipper vi packa ner allt i kartonger, säger Thomas C Ericsson.

"Så spännande"

Biblioteket blir även en del i projektet "Mötesplats Storebro". Under 2021 kommer man gå vidare med tillgänglighetsarbetet och införa meröppet på filialen i Södra Vi. 

– Det är så spännande allt som händer inom litteratur- och biblioteksvärlden i dag. Satsningen i Sverige på meröppet har utan tvekan förändrat små orters möjligheter radikalt. Plötsligt blir tanken på biblioteken som offentliga vardagsrum, eller som en frizon i en värld där snart allt kostar pengar, inte så utopisk ens för små orter som Södra Vi och Storebro, säger Anna Mellergård, som drömmer om att hela Kalmar län ska sjuda av aktiviteter kopplade till läsande och skrivande på biblioteken.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: