Det är just bilder likt dessa gymnasiet vill undvika i år på grund av coronapandemin.
Foto: Arkivbild
En stor majoritet av avgångseleverna på Vimmerby gymnasium har ett önskemål om att få springa ut från A-huset och inte från huvudentrén som finns med i planeringen.
”Vi tycker att det är tråkigt att de inte orkar anstränga sig. VI har gått i skolan i 13 år och ingenting blir som vi har förväntat oss. Det är något som de kan göra för vår skull. De vet hur stor grej studenten är. Vi förstår inte varför det inte går och förstår inte varför de behandlar oss så här”, säger studenten Isabelle Behr till Dagens Vimmerby.
"Ska springa ut från gymnasiet"
Vimmerby gymnasiums verksamhetschef, Anders Eriksson, berättar att de inte tänker göra några förändringar efter dagens möte med studenterna.
– Vi vill att de ska springa ut från gymnasiet. Vi måste arrangera ett studentutspring på ett sätt där vi kan garantera att vi följer Folkhälsomyndighetens direktiv om max 50 personer i en allmän samling. Tegnell (Anders) har sagt att man kanske kan göra vissa avsteg från gränsen med 50 personer om man kan säkerställa att man följer avstånden för att förhindra smittspridning, säger Anders Eriksson.
När gymnasiet började planera för studenten tog skolledningen kontakt med studentkommittén om hur man kan lägga upp firandet på grund av coronapandemin.
– Vi gjorde ett utskick via ett Google-formulär där alla elever i årskurs tre fick möjlighet att lämna in synpunkter och komma med idéer och tankar. Vi gick igenom inkomna förslag och därefter tog vi beslut om ett program för utspringet md mera, säger Eriksson och fortsätter:
– I fredags kom det en fråga från en klass som ville träffa oss för att prata. Vi lyssnade på ungdomarna för att höra vad de hade att framföra. Det var inga chockerande nyheter, vi anade väl att det var det de ville prata om.
Därför blir det inget plastbyte
När studenterna hade framfört sina synpunkter om att flytta utspringet från huvudentrén till A-huset tog skolledningen med sig det till ett möte med organisationskommittén.
– Vi vred och vände på det men vi konstaterade att vi inte kan leva upp de krav som finns på oss från Folkhälsomyndigheten om vi gör på det sättet som studenterna vill.
Varför kan ni inte göra ett skifte?
– Då har vi så mycket svårare för att spärra av så det inte blir en händelse som lockar en stor allmänhet.
Hur vill ni spärra av vid huvudentrén?
– Där finns det naturliga avspärrningar på sätt och vis. Vi kommer ha någon form av avskärmning så man inte kan se själva utspringet. Det är bara de inbjudna (två anhöriga per elev) som får se utspringet.
– Jag förstår att det finns ett intresse hos allmänheten för att ta del av utspringet. Det finns en risk i det, att det samlas stora grupper av personer om man gör som eleverna föreslår.
Studenterna nämner att ni har pratat om städning och att A-huset inte är er lokal?
– Det är en del i det hela men det är inga avgörande faktorer. Att städa upp och torka av handtag kan vi säkert klara av. Det är de andra bitarna som är svåra att genomföra.
Finns det något som kan göra att ni ändrar ert beslut?
– Skulle man ha gjort det så skulle man ha gjort det tidigare. Nu är det troligtvis inte fler än eleverna i beteendeklassen som har åsikter kring utspringet. Det är den enda klassen som har varit i kontakt med mig.
– Om man ändrar i programmet och gör andra saker så är det klart att det påverkar för fler än personerna i denna klass. Att göra stora förändringar med så kort varsel blir inte heller bra.
Studenterna säger att det är 90 procent som vill samma sak?
– Det har jag ingen kommentar till för det vet jag ingenting om.
Det är en klass som har varit i kontakt med dig?
– Ja, det är beteendevetarna.
Sannolikheten är stor att utspringet blir vid huvudentrén?
– Ja, vi tog beslutet om att inte göra några ändringar. Vi känner inte att vi kan leva upp till de krav som ställs från Folkhälsomyndigheten.