Från vänster högst upp: Olle Palmér, Thomas Svensson, Daniel Johansson och Patric Engqvist. Längst ned från vänster: Anja Persson, Angelica Löfstedt och Camilla Karlsson.
Foto: Simon Henriksson
Både torsdag och fredag är det skolavslutningar för barn och ungdomar i Vimmerby kommun. Det är förstås riskkvällar när det kommer till alkohol och något som både skolpersonal och andra som arbetar med ungdomar vill undvika.
– Totalt kommer det vara tolv personer varje kväll som är ute och fältar, dels här i Vimmerby men också i de mindre orterna. Fabriken kommer vara öppet sent både torsdag och fredag och det är alltid två fritidsledare på plats här om man vill hänga här, säger Anja Persson, ungdomspedagog.
Förra året blev det ingen källängsfest och i stället hade man flyttat Lisebergsresan från Valborg till skolavslutningen för att moverka festandet med alkohol.
– Vi som kommun kan inte stå bakom att ungdomar dricker i Källängen på den festen och därför valde vi att åka till Liseberg i stället och gör inte det arrangemanget i Källängsparken längre, säger Fabrikens Camilla Karlsson.
Men på grund av coronapandemin kunde det inte bli någon resa till Göteborg i år.
– Det är jättesynd för ungdomarna, för det är något de brukar se fram emot. Men nu gör vi insatser under kvällarna ändå för att förebygga så att det inte dricker alkohol. Det lär bli fint väder och då vill förstås ungdomarna vara ute, träffas och ha kul, säger Anja Persson.
Uppmanar andra vuxna att ge sig ut
Man vill även uppmuntra andra vuxna att ta sig ut på stan.
– Det handlar om att skapa en vuxennärvaro och den är jätteviktig. Det är en trygghet för barnen att se vuxna ute. Även om det inte är alkohol inblandat, så kan en 14-åring få se saker framåt sena timmarna som är otäckt och som man inte ska se i den åldern, säger Thomas Svensson.
Det finns också mycket annat som föräldrar kan göra när det kommer till att hantera alkohol och tonårsbarn.
– Det är viktigt att prata med sitt barn, vara nyfiken, ställa frågor och visa att man bryr sig. Egentligen handlar det om att skapa en varm relation, så att man får tillit till varandra. Om ungdomen ska iväg så håll kontakten och var tillgänglig om något händer. Berätta att du tänker ringa eller sms:a under kvällen, säger Anja Persson och fortsätter:
– En ganska ny undersökning visar att ungdomen vill att deras föräldrar ska vara tillgängliga och prata med dem om alkohol. Det kanske man inte tror, men de flesta vill det innerst inne.
Mellanstadiebarn också ute
Att hålla kontakten med andra föräldrar är också viktigt, menar hon.
– Då kan man dubbelkolla så att inte alla bara säger att de ska till en kompis. Föräldrar måste också tänka på att vara restriktiva och tydliga kring hur man står. Det är mycket sällsynt att föräldrar ger alkohol till sina barn, men det är också viktigt att ta diskussionen med äldre syskon och jobba förebyggande där.
Det huvudsakliga fokuset ligger på högstadieeleverna, men Angelica Löfstedt som är kurator på mellanstadiet säger att det även förekommer att barn i mellanstadieålder är ute på stan.
– Att vårdnadshavare har koll på sin egna alkoholförråd är också bra, så man ser att det inte minskar. Man kan också kolla lite extra i deras väskor och sådär, säger hon.