Norra Tjust fågelklubb har överklagat Länsstyrelsens förslag till bekämpningsmöjligheter av granbarkborre i flera naturreservat i Kalmar län. Carl-Wiktor Svensson tycker att det är olyckligt. Foto: Privat
För en dryg månad sedan kom ett viktigt besked för Kalmar läns skogsägare när Länsstyrelsen ändrade skötselplanerna för 25 naturreservat. Åtgärderna görs för att minska risken för spridning av granbarkborren.
Moderatpolitikern och skogsägaren i Mörlunda, Carl-Wiktor Svensson, har i flera års tid varit kritisk till Länsstyrelsens passiva skötsel av skyddade skogsområden som angripits av granbarkborrar och såg det som en delseger när naturreservatsföreskrifterna gjordes om.
"Föraktet kommer öka"
Nu har Länsstyrelsens förslag till förändringar i reservaten överklagats av Norra Tjusts fågelklubb.
– Även om Länsstyrelsen agerat sent och många runt reservaten är hårt drabbade redan förra året så skulle dessa åtgärder utgöra ett litet plåster på såret. Nu kommer åtgärderna utföras försent igen och spridningen av barkborrar eskalera ytterligare. Naturvärdena, som är kopplade till gammal gran, kommer försvinna och föraktet öka gentemot statens brist på agerande, säger Carl-Wiktor Svensson.
Blomsfors, Knästorp, Köksmåla, Lämmedal, Mörtfors, Norra Göten, Risebo, Späckemåla, Stamsjövägen, Stora Vrången, Västra Marströmmen, Åby och Ölvedal i Kalmar län är naturreservaten i Kalmar län som berörs av deras överklagan.
Är det inte bra att möjligheten finns till överklagan av ett myndighetsbeslut?
– Jo, absolut. Jag är inte kritisk till fågelklubben. Återigen är det Länsstyrelsen som ska ha en känga för sin saktfärdighet. Hade en verklig vilja funnits att utföra dessa bekämpningsåtgärder så hade de gjort ändringarna tidigare och därmed hunnit få detta på plats innan arbetet skulle utföras. Överklagandetiden gick ut med bara några dagar kvar innan åtgärderna skulle utföras. Nu bromsas bekämpningen och man blir inte effektiv i sina insatser, säger Carl-Wiktor Svensson.
"Viktigt att man står upp"
Att Länsstyrelsen har satt ut fällor reservaten är en hjälp på vägen men ingen helhetslösning, enligt Svensson.
– Den vetenskapliga effekten av fällor är mycket sämre än plockhuggning och barkning. Man fångar enbart elva procent av svärmningen med fällor, enligt SLU. Med en effektiv plockhuggning eller barkning kan man få ut/död på de flesta borrarna. Att enbart använda fällor mot barkborren är som att gå ut i ett fullskaligt krig med luftgevär, säger Svensson.
Kommer du fortsätta driva på i frågan?
– Som politiker och moderat tycker jag det är viktigt att man står upp för såväl den enskildes som det allmänna intresset. Ska vi ha en levande landsbygd måste vi våga värna och slå vakt om lönsamheten och äganderätten, annars kommer allting snart vara ett museum och det vill jag inte.
JO-anmälan under granskning
Justitieombudsmannen granskar just nu Svenssons JO-anmälan om statens passivitet i den formellt skyddade skogen
– Det ska bli intressant att se hur tungt grundlagen väger gentemot miljöbalken. Jag har också talat med Karl Hedin i frågan, han sammanställer en stämning mot statens brist av agerande. Det kan kanske ingjuta mod i de uppgivna och hårt drabbade markägarna.