Annons:

Sök

Annons:

  • ALV:s vd efter första dagen:

    Så här såg det ut vid en föreställning på ALV under onsdagen. Foto: Simon Henriksson

  • ALV:s vd efter första dagen:

    Joacim Johansson, vd för ALV.

ALV:s vd efter första dagen: "Det är en frustration hos gästerna"

1 200 besökare hade Astrid Lindgrens Värld under sin premiärdag. På sociala medier finns kritik mot hur publikbegränsningarna vid scenerna skötts.
– Vi kommer förändra tydligheten kring köerna, säger vd:n Joacim Johansson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

När Astrid Lindgrens Värld öppnade för den sannolikt mest underliga säsongen i parkens historia var maxantalet besöksmässigt 1 500. Drygt 1 200 hade köpt biljett och Joacim Johansson upplevde att parken kändes väldigt luftig. 

– Det är jätteluftigt, det är det verkligen och det kommer det vara hela sommaren, säger ALV:s vd Joacim Johansson.

Lite drygt tre timmar har passerat när vi besöker parken. Det är, med andra ord, fortfarande tidigt att uttala sig om hur det har fungerat och om Johansson känner att det kan komma gå att öka antalet besökare i den takt man har pratat om.

– Det är lite för tidigt att säga, vi behöver ge det några dagar först. Vi ska ha några dagar med låg nivå för att känna organisatoriskt att vi får det att funka.  

"Behöver förhålla oss till det"

Skillnaderna mot en vanlig sommar är flera. Den största är förstås att det är ett begränsat antal gäster som får komma in i parken och att maximalt 50 personer får se de olika föreställningarna vid varje tillfälle. En tredje stor förändring att skådespelare och barn inte får kramas. 

– Vi behöver förhålla oss till det här och se till att hålla den fysiska distanseringen. Jag tycker att det har fungerat bra hittills när det gäller mötet och gästerna har både förståelse och respekt för det. Vi har, tycker vi, informerat noggrant med både roliga och informativa filmer om hur det kommer funka här i sommar, säger Joacim Johansson.

Gästen har förstås ett stort ansvar i det också.

– I allra högsta grad har de respekterat det. Annars skulle det inte fungera. Den stora delen är välinformerad och har man undgått läget, så kan man ju undra vad man har gjort de senaste tre månaderna. Jag tror inte att det har undgått någon, sedan kanske vissa gäster tycker att vi har informerat dåligt om det. 

På sociala medier vädrades det – efter öppningsdagen – kritik både mot kösystemen och hur 50-personersbegränsningen fungerade. 

– Ett fåtal tycker att fler borde kunna sitta och titta vid scenen på föreställningarna. En del blir besvikna över det och i någon form kan jag ha respekt för det. Men i någon form kan jag känna att det inte har undgått någon att det är 50 personer som gäller. Jag vet inte hur ofta det har stått i media om det. Det har varit övertydligt att det är 50 som gäller, säger Joacim Johansson. 

"Ingen skillnad mot samhället"

Vid tidpunkten för vårt besök i parken tyckte Joacim Johansson att besökarna har hållt sig till den sociala distanseringen.

– Men samtidigt finns det några som respekterar det mer och några som gör det mindre. Det är precis som vid en kö i en affär. Gästen här är ingen skillnad mot samhället i stort. En del respekterar det bra och en del mindre bra. 

Att se över köerna var en viktig sak man tog med sig från öppningsdagen.

– Det kommer vi titta över. Vi behöver förändra tydligheten kring köerna och också kontrollera att det är 50 i kön, så man vet om man kommer in eller inte till en föreställning. Det är ju inte som på Gröna Lund där det kommer ett nytt set med vagnar, utan här tar det ett par timmar. Det kan skapa en frustration hos gästen och det förstår jag. Där behöver vi ännu tydligare och ännu mer information.

Har det varit aktuellt med fler föreställningar eller går det helt enkelt inte?

– Då skulle vi behövera rekrytera ännu fler medarbetare. Vi har 120 medarbetare på teateravdelningen och 27 barnskådespelare. Att öka på det är varken organisatoriskt möjligt eller ekonomiskt försvarbart kopplat till biljettpriset. 

Flera spritstationer

ALV har anställt mer personal för att hålla koll i parken och för att hantera årets situation. Bland annat spritas det friskt i parken och det finns handsspritstationer utställda på en mängd ställen. 

– Personalen går runt och spritar med kontinuerliga mellanrum, säger Joacim Johansson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: