Annons:

Sök

Annons:

SPF rasar över kommunernas brist på särskilda boenden

SPF kräver strukturförändringar för att råda bot på det underskott av särskilt boende för äldre som finns i många av landets kommuner. Foto: MostPhotos

SPF rasar över kommunernas brist på särskilda boenden

40 procent av landets kommuner rapporterar brist på särskilda boenden för äldre. Dit hör både Vimmerby och Hultsfred, och där räknar man med att vara i obalans i minst två år till. I Västervik ser det dock bättre ut.

Annons:

Sveriges befolkning blir allt äldre. Inom 20 år förväntas antalet personer över 75 år vara cirka 1,4 miljoner.

I sin årliga rapportering till Boverket meddelar 108 av 277 kommuner att de har underskott på särskilda bostäder för äldre – och 82 kommuner tror att det fortfarande kommer att råda brist på boendeformen de närmaste två åren. Till denna kategori räknar sig både Vimmerby och Hultsfreds kommun. Det skriver nyhetssajten Hem&Hyra.

Västerviks kommun redovisar å sin sida att man har balans i antalet särskilda bostäder för äldre, och att man kommer ha det även de kommande åren.

 "Situationen är ovärdig"

Till och med på fem års sikt räknar mer än var fjärde av landets kommuner att de inte kommer ha balans i sitt utbud av äldrebostäder.

Närmare en tredjedel av kommunerna saknar också helt seniorboenden.

Situationen är ovärdig, menar SPF seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson i en intervju med Hem&Hyra.

– Det är oacceptabelt att kommunerna inte planerar bättre än så här. Och att det inte blir några konsekvenser – de som betalar priset i dag är de äldre.

Många tvingas bo hemma 

Bristen på bostäder för äldre leder till att många tvingas bo kvar hemma med hjälp av hemtjänst, och samtidigt riskerar att gå miste om den vård och omsorg man är i behov av.

– Det kan leda till otrygghet men också skador och lidande. Risken finns att det är kommunens budget och inte individernas behov av omsorg som styr möjligheten att flytta till ett särskilt boende, säger Eva Eriksson.

Sätter press på kommunerna

SPF seniorerna kräver nu att det sätts press på kommunerna att leva upp till sitt uppdrag, med tydliga regler för ansvarsutkrävande. De som inte levererar bör få långt högre viten än i dag, menar Eva Eriksson.

– De har ju haft många decennier på sig att planera för detta. Vi menar att det bör införas nationella kvalitetskrav inom omsorgen så att omsorgens kvalitet och tillgången till densamma både blir bättre och mer likvärdig över landet. Det är tydligt att nuvarande förfarande inte fungerar.

Vill se strukturförändringar 

En del av lösningen vore att staten klev fram i en mer aktiv roll, och hindrar att kommunerna använder äldreomsorgen som sparbössa, säger Eva Eriksson. 

– Det måste till förändringar i strukturer, ansvar och medicinsk kompetens. Nu krävs krafttag i alla led för att samhällskontraktet ska kunna återupprättas i äldreomsorgen.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: