Annons:

Sök

Annons:

Covid-19-smittad Vimmerbybo anmäld:

Man får inte utsätta andra för smitta, säger Lisa Labbé Sandelin. Foto: Pressbild

Covid-19-smittad Vimmerbybo anmäld: "Får inte utsätta andra för smitta"

En Vimmerbybo är polisanmäld misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet. Detta sedan personen rört sig ute i samhället covid-19-smittad.
– Man får inte utsätta andra för smitta, men det står inte explicit att man inte får röra sig i samhället, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

Polisanmälan gjordes efter att en annan person sett mannen, som anmälaren tror sig veta är smittad av covid-19, på allmän plats i Vimmerby.

I måndags berättade vi att polisen öppnat en förundersökning om misstänkt allmänfarlig vårdslöshet.

– Jag har hört talas om detta, men känner inte till det specifika ärendet. Jag kan uttala mig mer generellt och det som finns enligt smittskyddslagen är att man måste följa de förhållningsregler som man får av sin läkaren. Det här är en allmänfarlig sjukdom och för covid-19 kan du bli avstängd från jobbet, skolan eller förskolan. Man måste följa vissa hygienrutiner, vara noggrann med hygienen och berätta att man har covid-19 om man söker vård. Det är förhållningsreglerna, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin och berättar att man även har en skyddsplikt enligt smittskyddslagen:

– Den som har en smittsam sjukdom, likt covid-19, måste göra det som krävs för att skydda andra. Formuleringen är sådan att så länge man är smittsam ska man undvika att kunna föra smittan vidare för att skydda andra. Den formuleringen kan justeras. Bor man med andra ska man hålla en till två meter till dem och under den smittsamma tiden ska man inte resa med allmänna kommunikationsmedel.

"Skulle kunna vara okej"

Lisa Labbé Sandelin säger dock att det inte står uttryckligen att man inte får röra sig ute i samhället. 

– Det står inte explicit att man inte får röra sig i samhället men man får inte utsätta andra för smitta. Rör du dig i samhället på ett klokt sätt, så skulle det kunna vara okej. Åklagare och polis får undersöka vad som har hänt, i sådana här lägen kan det bli många rykten och så vidare. Vet man att någon har en bekräftad infektion eller inte? Man är skyldig att se till att man inte utsätter andra för smitta, men det betyder inte att man automatiskt måste sätta sig helt i karantän.

"Vill göra rätt"

Det är svårt att uttala sig om liknande fall då det ännu inte finns någon prejudicerande dom, menar Labbé Sandelin. 

– Det finns inga domar av den här typen ännu, så vi vet inte hur rättsväsendet värderar detta, om det är ett brott eller inte. 

Tror du att vi kommer se fler liknande anmälningar framöver?

– Jag tror att de allra flesta vill göra rätt, man vill inte smitta ned någon annan. Det viktigaste är också att tänka på att det här är inte, för de allra flesta, något du kommer ha resten av livet utan det är under en kort och begränsad period. Är man smittad har man symtom i några dagar. Sedan kan det säkert uppstå ryktesspridning på mindre orter, så kanske får vi se fler såna här ärenden. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: