Annons:

Sök

Annons:

Serveringar har fått vidta åtgärder:

En del serveringar har fått vidta åtgärder. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Serveringar har fått vidta åtgärder: "Mest småjusteringar"

En ny lag trädde i kraft för två veckor sedan. Sedan dess har miljöförvaltningen gjort en rad nedslag bland serveringsställen och en del klagomål om trängsel finns.
– Det handlar mest om småjusteringar, säger Sara Pettersson, livsmedelsinspektör på kommunen.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Den nya lagen trädde i kraft för två veckor sedan och efter den har kommunerna övertagit ansvaret från smittskyddsläkaren. Kommunerna har fått utökade befogenheter och snabbare handläggning av ärenden.

I Vimmerby kommun har ett fåtal serveringar tvingats till små åtgärder efter klagomål om trängsel. Miljöförvaltningen har också på eget initiativ gjort tillsyn vid ett antal tillfällen.

– Vi är ålagda att göra tillsyn och nu har vi gjort en del. Ofta har man hållit med om att det blir lite trångt mellan borden och i något fall handlar det om en passage vid beställning, säger Sara Pettersson, livsmedelsinspektör på den gemensamma miljö- och byggnadsförvaltningen.

Men hon säger att det överlag ser bra ut här.

– Det handlar mest om småjusteringar. Man har tagit bort bord sedan tidigare, men sedan kanske det upplevs eller tenderar att bli något trångt ändå och då har man tagit bort något bord extra. Men överlag är det bra. I början var alla med på noterna men efter ett tag är det lätt att det blir lite slentrian och att gästerna inte följer skyltarna och så vidare. Det gäller butiker också.

Inte aktuellt att stänga

Bemötandet har också varit positivt från krögarna, upplever hon.

– Ingen har ifrågasatt det. Man förstår att man måste följa lagarna för att ha sina verksamheter öppna. Jag har själv inte varit ute så mycket med covid-19, men de verksamheter vi har tillsyn över är tillmötesgående. Oftast är det inga problem och de förstår varför vi gör det.

Kommunerna har också möjlighet att stänga en servering där det är alldeles för trångt. Men något sådant har inte alls varit aktuellt i Vimmerby.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: