Annons:

Sök

Annons:

ALV har inte planer på att öppna denna sommar:

Joacim Johanssons ALV har överklagat polisens beslut. Foto: Simon Henriksson

ALV har inte planer på att öppna denna sommar: "För stor process"

Astrid Lindgrens Värld har överklagat Polismyndighetens beslut. TT skriver att parken vill öppna igen i sommar, men det stämmer inte. 
– Det vore en för stor process, säger vd:n Joacim Johansson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Polisens beslut om att ALV:s olika teaterföreställningar skulle ses som en sammankomst gjorde att sagoparken kände sig tvingad att ge upp årets säsong – vilket slår stenhårt mot bolaget. ALV väntas göra en förlust på 120 miljoner kronor i år och har sagt upp elva tillsvidaretjänster samt avslutat 450 säsongsanställningar.

Nu väljer ALV att överklaga beslutet från polisen.

– Vi tyckte från första stund att det var en konstig tolkning av polisen och har grunnat på hur överklagan kan framställas. Vi delar inte polisens uppfattning, säger vd:n Joacim Johansson.

Parken har en yta av 18 000 kvadratmeter och det finns nio teaterscener spridda över parken. Avståndet mellan de olika teaterscenerna är betydande, menar ALV.

– Varje teaterföreställning som vi spelar borde betraktas som en allmän sammankomst, vilket innebär att vi får ha 50 åskådare per föreställning. Polismyndighetens bedömning innebar att vi bara fick ha sammantaget 50 åskådare, oavsett om vi hade en eller flera föreställningar samtidigt. Vi tycker att det är en underlig tolkning. Det känns märkligt att Polismyndigheten räknar ihop personer som befinner sig flera hundra meter från varandra. Vi tyckte att vi hade en stor yta, men de bedömde det som en och samma yta. 

"Tolkning av TT"

TT skriver på måndagsmorgonen att ALV vill öppna igen redan i år, något som både Vimmerby Tidning och Västerviks-Tidningen också gick ut med.

– Det är verkligen en tolkning av TT. Vi har sagt att vi har stängt för året och öppnar igen 2021. Att starta igen vore en för stor process. Vi har avslutat alla säsongsanställningar, så det är TT:s tolkning. Det är inte aktuellt. 

Är det mer en principiell fråga för er då?

– Den är viktig för framtiden. Ska man räkna på det här viset så känns det väldigt konstigt. Hur långt är avstånd och vilken yta? Jag hade diskussion med polisen och inledningsvis så var det att man räknar ihop det om det är samma detaljplanerade områden. Min hypotetiska fråga blir då "jaha, hade det varit två olika detaljplaner så hade man inte räknat ihop det? Är det så man ska räkna, så kanske vi försöker ändra detaljplan. Det låter inte sunt, säger Joacim Johansson och fortsätter:

– Avsikten från regeringen var inte att det skulle bli de här konsekvenserna. Man ville minska smittspridningen och jag känner att med ett begränsat antal gäster inne i parken på olika scener, så ökar inte smittspridningen. Riktlinjerna blev lite fel för att uttrycka sig milt. Vi har en god och nära kontakt inom Svenska nöjesparksföreningen och vi har samma bild, att det här känns inte rimligt. 

"Inget pekar på det"

Astrid Lindgrens Värld har anlitat Cirio Advokatbyrå för att överklaga beslutet.

– Enligt min bedömning är Polismyndighetens tolkning av begreppet allmän sammankomst inte förenlig med gällande rätt. Dessutom har teaterföreställningar ett särskilt skydd enligt grundlagen. Polismyndigheten tillämpning av förbudet mot allmän sammankomst med fler än 50 deltagare går längre än vad ändamålet kräver och det strider mot de krav på proportionalitet som finns, säger Olle Nykvist, advokat och partner på Cirio Advokatbyrå, i ett pressmeddelande.

Joacim Johansson tror att möjligheten att få igenom överklagan är förhållandevis god.

– Annars hade vi inte gjort det. Det här kräver viss investering i resurs, med anlita ombud och jobba i processen. Vi gör bedömningen att det är en viktig fråga för framtiden om pandemin finns kvar eller om det kommer nya. Regelverket behöver ses över enligt vår uppfattning.

Har ni förhoppningar om att det här ska ge större möjligheter att ge er den ersättning ni vill ha från staten?

– Det är klart att den parametern finns också. Men vi börjar med att ta överklagan utifrån tolkningen av regelverket. Vi tycker inte det är rätt, utan att det finns en annan tolkningsmöjlighet. 

Finns det något som gör att ni skulle kunna öppna igen i sommar?

– Nej, inte som vi ser det i dag. Osvuret är bäst, men nej. Det finns inget som pekar på det. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: