Annons:

Sök

Annons:

Vimmerbyläraren nominerad till fint pris:

Edmund Albinsson är nominerad till Guldäpplet. Foto: Privat

Vimmerbyläraren nominerad till fint pris: "Kom som en överraskning"

En Vimmerbylärare är nominerad till lärarpriset Guldäpplet. Det handlar om AL-skolans Edmund Albinsson.
– Det är en jätterolig överraskning, säger han.

Annons:

Lärarpriset Guldäpplet lyfter fram lärare som utvecklar skolan och pedagogiken med digitala verktyg och arbetssätt. Priset har delats ut årligen sedan 2002. 

Nu har årets nomineringar släppts och bland det drygt hundratalet lärare som få det prestigefyllda priset återfinns en lärare i Vimmerby. 

– Det är många nomineringar till Guldäpplet i år, till och med fler än vanligt, trots pandemins extra utmaningar för skolan under våren. Vårens utmaningar har klargjort betydelsen av de digitala möjligheterna. På några månader har lärarna och skolorna tagit stora steg framåt och utvecklat de digitala arbetssätten, både i skolan och på distans, säger Peter Becker, ordförande i Guldäpplets jury, i ett pressmeddelande. 

"Kom som en överraskning"

Edmund Albinsson, lärare i matematik och No på Astrid Lindgrens skola, är en av de nominerade. Han är det för att bland annat ha gått i bräschen för användningen av IT i undervisningen. 

"Han levandegör No-undervisningen och får eleverna intresserade av matte och ny teknik med stöd av digitala verktyg. Han lägger ut alla genomgångar på digitala plattformar så att eleverna kan ta del av det som han har gått igenom och ser till att översätta sina genomgångar om det behövs så att elever som behöver kan få tillgång på sitt modersmål", står det i nomineringen. 

Själv blev Edmund Albinsson glatt överraskad över nomineringen. 

– Det är jätteroligt och kom som en överraskning för mig. Jag pratade med min chef nyss och det är inte så att man är ute efter ett pris om man säger så. Vissa delar i kursplaner har ändrats och då måste göra vissa grejer. Det här handlar om digitaliseringen i skolan och det ska ju bara göras. En del hör till matematiken och en del hör till den allmänna digitaliseringen i skolan. Det ser jag som mitt jobb helt enkelt. Jag har inte följt det här Guldäpplet genom åren, men förstått att det är en ganska stor grej. Det är jättehäftigt och roligt. Man tänker inte på det själv, men just att någon annan säger att man gjort något bra är det stora positiva i det här, säger Edmund Albinsson.

Vad är det som driver dig i det här?

– Det är att jag har möjligheten. I min bakgrund har jag läst programmering och det är den biten som ska in i matten. Det finns andra bitar också, men det jag medvetet jobbat mest med är matematiken. Vi var ett par stycken lärare som gick en kurs i Linköping och då blir det att man tar på sig den rollen. Nu handlar det om att börja implementera det här i undervisningen, det är fortfarande nytt och i sin linda, säger han och berättar att han vill ge eleverna en grund att stå på:

– Både i högstadiet och på gymnasiet kommer eleverna att stöta på programmering. Då vill vi ge eleverna en grund att stå på i just matten. Jag känner att det är ett ansvar att förvalta, att det ska fungera bra för eleverna när de övergår till gymnasieskolan.

"Gör mitt jobb"

Just det senaste läsåret har präglats väldigt mycket av coronapandemin och därför är det ännu viktigare med digitaliseringens verktyg, säger Edmund Albinsson.

– I våras fick vi förbereda oss för att inte veta vad som händer. Om en elev eller lärare behöver vara hemma, så ska det finnas förberedda plattformar på nätet. Det kan uppstå sådana situationer. 

Han bedömer sin vinstchans till en procent.

– Men bara att bli nominerad är jätteroligt. Jag går inte runt och tänker att jag vill ha ett pris, men det är just det som gör det så roligt. 

Kan en sådan här nominering ge dig mer råg i ryggen i det här arbetet?

– Det tycker jag inte. Det här är mitt jobb och det här måste fortsätta, för det är framtidens skolor det handlar om. Jag slutar inte jobba för att jag får Guldäpplet eller för att jag inte får det. Jag gör bara vad jag kan och det fortsätter jag att göra med glädje.

En jury kommer utse tre finalister som presenteras den 25 september i samband med den digitala Bokmässan.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: