Annons:

Sök

Annons:

Region Kalmar har högst coronadödlighet på IVA

Region Kalmar har högst coronadödlighet på IVA i hela landet. Foto: Pixabay

Region Kalmar har högst coronadödlighet på IVA

Region Kalmar har högst coronadödlighet inom intensivvården i landet. Det visar en granskning som SVT har gjort. Fram till och med den 14 augusti hade var tredje patient dött på intensivvårdsavdelning i länet.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Det är bara tre av 21 regioner som haft en dödslighet inom IVA på över 30 procent. Kalmar ligger i botten tillsammans med Gotland på 33,3. Kronoberg skuggar med 32,1. Rikssnittet är ett helt annat: 21,6.

Det visar data från Svenska Intensivvårdsregistret. En orsak till den höga dödligheten kan vara patienternas ålder.
– Drygt hälften av våra patienter som vårdats på iva har varit över 65 år gamla. I riket i stort har den siffran varit 37 procent. Vi vet att ålder är en av de största riskfaktorerna för att avlida i covid-19, den faktorn i sig har säkert en stor del av förklaringen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist till SVT.

Har inte behövt prioritera

En annan orsak kan vara den goda tillgången på platser. Varken Region Kalmar eller Region Kronoberg har behövt prioritera vem som ska få intensivvård.

– Vi har haft relativt få patienter som har intensivvårdats, vilket gör att varje person har stor betydelse för statistiken. Samtidigt har vi har aldrig slagit i taket, kapaciteten har funnits, säger Martin Myrskog, regiondirektör på Region Kronoberg, också det till SVT.

Lägst dödlighet inom IVA har Region Norrbotten haft med 6,9 procent. Jönköping ligger på 10,4 och Östergötland på 16,2.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: