Annons:

Sök

Annons:

  • Hårt drabbade campingägare träffade politiker – för att hitta nya vägar framåt

    Thomas Svärd visar upp lägesbilden, där det är en röd plupp för Vimmerby kommun.

  • Hårt drabbade campingägare träffade politiker – för att hitta nya vägar framåt
  • Hårt drabbade campingägare träffade politiker – för att hitta nya vägar framåt

Hårt drabbade campingägare träffade politiker – för att hitta nya vägar framåt

De har tappat mellan 60 och 90 procent i beläggning och omsättning. Det var en dyster bild flera campingägare gav till politikerna vid ett möte i Vimmerby.
– Vi är klara med corona, men corona är inte klar med oss, säger Johan Durkstra från Spillhammars Camping.

Annons:

Mötet initierades av Antje Rohde efter att hon läst en artikel i en tidning i länet om en camping vid kusten. Antje drev tidigare campingen i Hultsfred tillsammans med sin man och har kvar engagemanget för campingägarna. 

– Det framgick att den campingen nästan hade en bättre säsong än förra året. Det blev fel signal till omvärlden, politikerna och alla berörda. Det är inte så det ser ut och då ville vi prata med de som finns i närheten och blanda in politiker och pressen, säger hon.

Mötet hölls på onsdagen vid Vimmerby Camping nere vid sjön Nossen. Vackert låg sjön i bakgrunden – ovetandes om att det pågår en pandemi som fått enorma konsekvenser för campingägarna.

Det var en samstämmig bild från Långsjöns Camping, Spillhammars Camping, Mycklaflons Camping, Hultsfred Strandcamping och Pinnarps Camping i Västervik, Eksjö, Hultsfred respektive Kinda kommun. Alla har drabbats av Astrid Lindgrens Världs nedsläckning.

– Vi har en jättedålig säsong. Vi har tappat ungefär 75 procent och de utländska turisterna saknas helt. Sedan har vi all omsättning i kiosk och så vidare på det också, säger Roger Galli, Långsjön. 

– Det här är första säsongen för oss. Vi brukar skoja om att vi inte vet något annat än det här. Den generella uppfattningen i Sverige är att det har varit mycket i år, att det köpts husbilar och så vidare. Men att ALV har stängt och att inga tyskar kommer hit drabbar den här regionen hårt, säger Rickard Hägglund från Hultsfreds Strandcamping.

Spillhammar har tappat 85 procent och Pinnarp har tappat 75 procent. Mycklaflon har tappat 60 procent. En mörk bild presenterades från de samlade campingägarna. Men det största skräckexemplet är förstås Vimmerby Camping.

– Maj var ned 84 procent, juni – när ALV höll öppet en vecka – gick vi ned 61 procent. I juli, där vi har 70 procent av vår omsättning, tappade vi 93 procent. Beläggningsmässigt har vi tappat 84 procent och på årsomsättningen rent ekonomiskt handlar det om någonstans kring 72 procent. Det är 50 000 gäster till staden ungefär, som inte har kommit år, säger Hampus Thorstensson och Elisabeth Wolmeryd. 

"Vet inte ens att vi finns"

Ett pressmeddelande från regionen chockade de båda i somras.

– Där stod det att boende-, hotell- och campingbranschen gått över förväntan. Då blir man "shit, de vet inte ens att vi finns". När det kommer från ett så stort organ svider det lite extra. Det brukar räknas på att svenskarna lägger 140 miljarder på inhemsk turism och 200 miljarder på utländsk turism. Det är cirka 40 miljarder av de här 200 som omvandlats till inhemsk turism, säger Thorstensson. 

Vimmerby Camping har gjort flera åtgärder på grund av det enorma tappet.

– Vi minskade vår tilltänkta personal från 30 till 15 och minskade arbetstiden från 40 timmar i veckan till mellan 15 och 18 timmar. Nu finns en oro för vad som händer med personalen och den kompetensen. De stödpakten som kommit täcker nästan en hel månads kostnad för oss. Inte mer än så. Det har kommit jättebra saker från staten men det hjälper inte oss. Vi kommer inte gå någon utbildning eller ta in någon konsult som säger vad vi ska göra för satsningar. Vi har inte behov av det och det träffar inte rätt för en mindre anläggning i turismbranschen, säger han.

"Stor draghjälp"

Både Hultsfreds kommunalråd Lars Rosander (C) och Vimmerbys dito Jacob Käll (C) deltog på mötet och var överens om att det här var ett bra initiativ.

– Hultsfred har haft stor draghjälp av den turism som ALV för med sig. Vi har också många som på olika sätt drabbas den här sommaren, säger Rosander.

– Vi har, ända sedan i våras, försökt att lobba uppåt för att påtala de bekymmer vi har i besöksnäringen. Många underleverantörer drabbas också. Anders Ferbe (regeringens samordnare för coronavirusets effekter) har varit här flera gånger och sagt till oss att fortsätta trycka på. Det är det vi gör och ett sånt här möte kan hjälpa till, säger Käll. 

Utvecklingschefen i Vimmerby kommun, Thomas Svärd, pekar på att det är en röd plupp över läget i Vimmerby kommun när lägesbilden från Länsstyrelsen kommer. 

– I augusti stod det i den här lägesbilden att beläggningen på hotell- och campinganläggningar är hög. Det kan vi inte låta stå oemotsagt. Vimmerby kommun delar inte den bild som tidigare beskrivits. Det är volymtapp på mellan 50 och 90 procent och då kommer omsättningen därtill. Många boendeanläggningar har kört kampanjer md rabatterat pris och får en helt annan siffra, säger han och fortsätter:

– Ett normalår stänger ALV vid 18 och då letar sig besökarna upp till centrum. Nu är det rätt ned i källaren efter klockan 18. Pandemin pågår och jag är orolig för vad som händer när alla bolag ska betala sina skatter och arbetsgivaravgifter. Det man behöver hjälp med är likviditeten, det är cash, rena pengar på bordet. Man kan inte säga till EoN att vi har gjort ett kunskapslyft här och försöka betala med det. Det finns en stark oro framåt för att pengarna inte kommer räcka till och där behöver vi hjälp. Det har vi förmedlat tydligt till Anders Ferbe. 

"Stark magnet"

Karin Helmersson, ordförande i regionala utvecklingsnämnden, var tacksam för de påpekanden och förslag hon kunde ta med sig från träffen.

– Det är lätt att en bild, där Öland är en stark magnet, får sätta sig i länet. I mätningar som regionen har gjort sticker Vimmerby och Hultsfred ut när det gäller antal besökare. Det är 100 miljoner kronor på gång i höstbudgeten som rör landsbygdsturism och där vi får vara på tå, tänker jag. Det är som hand i handsken för vårt län, men jag förstår också att det inte hjälper när människor inte varit här i sommar. 

Gooitzen Elzinga, som driver campingen i Pinnarp utanför Kisa, menar att den utländska turismen är helt avgörande.

– Det bor tio miljoner i Sverige. Kommer det tio miljoner turister från Tyskland kan vi inte ersätta det med svenskar. Den utländska turisten spenderar mer pengar än den inhemska också, säger han och betonar att han har mycket svårt att förstå varför Astrid Lindgrens Värld tvingades stänga. 

– Ingen här tycker att det är logiskt att ALV inte fick ha öppet. Skulle ALV kunna ha öppet nästa sommar skulle alla här ha ett större leende på läpparna än de har nu, fyller Thomas Svärd i. 

Gemensam skrivelse

Ett förslag av mötet blev en gemensam skrivelse till regeringen, något som alla campingägarna nappade på.

– Det kan låta tandlöst, men det är bra om vi gör det. Vi kan gå över länsgränserna också, för vi är en gemensam turistregion. Att vi gör det trycker på. Kan vi ha med er på det blir det väldigt tydligt, säger Jacob Käll och påtalar att arbetet omställningsstödet går vidare:

– Om ALV får tio miljoner i omsättningsstöd är det ingenting mot vad de har tappat. Vi måste fortsätta lobba för att ha omsättningsstödet till företag som har tre till fem månader där de drar in alla sina intäkter. 

"Tömt alla spargrisar"

Hampus Thorstensson påtalade också att alla pengar som går att söka från regionen har krav på egen finansiering.

– Vi har tömt allt vad spargrisar heter, men det vi har är otroligt mycket tid och vilja. Det är läge att använda de här resurserna, men vi att då kan ta upp egen arbetstid som kostnad. Det vore fantastiskt bra om det gick att lösa. Sedan måste vi skapa reseanledningar. Hade vi fått behålla antingen Semesterracet, Bullerby Cup eller ALV hade vi kunnat stå stadigt inför nästa år men nu blev vi av med alla våra ben. 

Karin Helmersson betonade att hon tar med sig många tankar och inspel från mötet.

– Systemen som redan finns ska vara så bra som det bara går och jag tror att det går att påverka. Det är statliga pengar vi har, men allt går att påverka. 

ALV:s betydelse för Vimmerby och närliggande kommuner har nog aldrig synts så tydligt som i år.

– Det är svårt att hitta en annan reseanledning än ALV. Vi har försökt locka med annat, men då tänker man att man kan göra det nästa år ihop med besöket på ALV, säger Elisabeth Wolmeryd.

"Klara med corona – inte klara med oss"

Rickard Hägglund kan inte alls söka omställningsstödet – på grund av att han och hans partner startat ett helt nytt bolag.

– Det här tar vi med oss till Kristina Alsér som leder en utredning för regeringen om hur man kan regelförenkla för små och medelstora företag. Hon skulle gilla den här typen av inspel, säger Thomas Svärd. 

Alla campingägarna försökte se fram emot nästa år, men förstås med viss oro i sinnet.

– Vi är klara med corona, men corona är inte klara med oss, säger Johan Durkstra från Spillhammars Camping.

– Jag tror att när det här släpper åker man utomlands igen. Alla i Sverige börjar inte campa på grund av en pandemi, utan man vill utomlands igen. Då är vi tillbaka på ruta ett och får hit utländska turister igen, säger Wolmeryd. 

Ett annat inspel Karin Helmersson tog med sig var att se över lättnader kring arrenden, liknande de hyreslättnader som gjorts för företag som hyr lokaler. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: