Annons:

Sök

Annons:

Kvaltävling till yrkes-SM arrangeras i Hultsfred:

SYAB i Hultsfred får chansen att hålla i en av höstens tre kvaltävlingar till yrkes-SM. Foto: Ossian Mathiasson

Kvaltävling till yrkes-SM arrangeras i Hultsfred: "Stort att få det till oss"

SYAB i Hultsfred får chansen att arrangera en kvaltävling till yrkes-SM för unga lastbilsförare i slutet av september.
– Det är ett av tre kval av kommer arrangeras hos oss på SYAB, säger Rikard Kling, lärare på fordons- och transportprogrammet på Hultsfreds gymnasium. 

Annons:

Genom åren har Hultsfreds gymnasium varit representerade på många deltävlingar för unga lastbilschaufförer på olika platser i södra Sverige. 

I höst, närmare bestämt tisdagen den 29 september, avgörs en av tre kvaltävlingar på SYAB i Hultsfred. Rikard Kling är mycket nöjd över att de har tilldelats en kvaltävling av Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd (TYA). 

– Vi tycker att det är jättehäftigt. Vi har jobbat hårt för det i flera års tid. Vi själva har till exempel tävlat i kval i Norrköping, Värnamo och Söderhamn så det är stort att få det till oss, säger Rikard Kling, lärare på SYAB och fordons- och transportprogrammet på Hultsfreds gymnasium. 

Hur kommer det sig att ni får chansen denna gång?

– Vi har arbetat långsiktigt och haft bra kontakt med TYA. Vi använder deras material och kör deras grejer när vi har truckutbildningar. Vi har ett gott samarbete, säger Kling. 

Hultsfredselev tävlar på hemmaplan

En deltävling har avgjorts i Västerås och nu väntar Boden på tisdag och Hultsfred tisdagen därpå. Det är ett tiotal tävlande från olika skolor i de södra delarna av Sverige som kommer till Hultsfred och tävlar i lastsäkring, manöverkörning med lastbil och truck samt teorikunskap. 

En av deltagarna är Simon Nilsson Tirbäcken, som bor i Vimmerby och går tredje året på fordons- och transportprogrammet på Hultsfreds gymnasium. Sebastian Larsson fungerar som kompiscoach och Rikard Kling och Fredrik Persson som coacher. 

Publikfri deltävling

Ingen publik får närvara på kvaltävlingen men Hultsfreds gymnasium har avsikt att hjälpa till med en livesändning. 

– Det hade kunnat bli mycket jobb om vi hade fått ha publik på plats. TYA är arrangör och ställer upp med lastbilar och truckar som de tar med sig med ett helt team. Vi ska coronasäkra kvaltävlingen, säger Kling och fortsätter:

– Det blir speciellt med tanke på att vi inte får ha någon publik. Vi hade velat marknadsföra kvaltävlingen om det hade varit möjligt. Vi vet att lärarna på gymnasiet, som inte är knutna till SYAB, är intresserade och tycker att det är häftigt så det är en jättegrej. Tyvärr sätter coronapandemin stopp för det. 

Efterlängtad final för Teo

Två veckor efter SYAB:s kvaltävling i Hultsfred väntar finalen i yrkes-SM som skulle ha hållits i våras. Vårens final i Helsingborg ställdes in på grund av coronapandemin och arrangeras i Linköping i mitten av oktober i stället. 

Vimmerbykillen Teo Petersson, som tog studenten från programmet sommaren 2019, tog sig vidare från ett kval som var i Stockholm för cirka två år sedan och finns med i startfältet. Benny Andersson följer med Teo till finalen i Linköping.

– Finalen i yrkes-SM går vartannat år. Hälften av deltagarna har egentligen slutat så han hade slutat även om det hade gått i våras. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: