Annons:

Sök

Annons:

Regeringens besked: Inga lättnader gällande restriktioner

Stefan Löfven berättar på en pressträff att det inte blir några lättnader kring restriktioner. Foto: Arkivbild

Regeringens besked: Inga lättnader gällande restriktioner

Många går och väntar på lättnader i restriktioner och rekommendationer. Men där är vi inte. Det säger statsminister Stefan Löfven på en pressträff i dag. 

Annons:

Stefan Löfven oroas över att allt fler blivit mindre noggranna. 

– Den stora försiktigheten som fanns i våras har mer och mer bytts ut mot kramar, kalas, bussresor i rusningstrafik, och en vardag som för många tycks återgå till det normala. På ett sätt är det förståeligt. Vi förstår att alla vill att pandemin ska vara över. Jag som alla andra vill kunna leva som vi gjorde innan. Hur tråkigt det än är är meddelandet: Vi måste håll i och hålla ut. Krisen är inte över, långt därifrån. Det vi gör rätt nu, det kommer vi glädjas av senare. Det vi gör fel nu kommer vi får lida för senare, säger Löfven och säger att det krävs att svenskarna skärper upp sitt beteende. 

Några lättnader kring restriktioner eller rekommendationer är inte nära. 

– Vi har i dag inte fattat beslut om några lättnader i restriktioner eller rekommendationer. Om läget förbättras, och smittspridningen går ner finns möjlighet att genomföra lättnader. Vi behöver ta ett gemensamt ansvar att begränsa smittspridningen. Den som är arbetsgivare: försök skapa möjligheter för medarbetare att jobba på distans. Du som är anställd: Arbeta hemifrån om du kan det. Tvätta händerna ofta och gör det noggrant. Håll avstånd när du befinner dig i offentliga miljöer. Säg till de som du upplever kommer för nära dig. Undvik att krama vänner när ni ses. Tacka nej till trånga hemmafester. Ordna inga trånga hemmafester, framförallt. Undvik kollektivtrafik om du har möjlighet, säger han vidare på pressträffen.

Vad det innebär för planerna på att höja begränsningen från 50 till 500 personer den 1 oktober är oklart.

– Det finns hela tiden gränsdragningar att göra. Men i dag har regeringen inte fattat det beslutet, det har grund i smittspridningen vi ser. Den är inte väldigt brant, men det remissvar vi fick av Folkhälsomyndigheten där man definierade antal och så vidare var under förutsättning att smittspridningen hålls på låg nivå.

"Förnuft och tålamod"

Socialminister Lena Hallengren säger att det är avgörande att fortsätta följa rekommendationerna.

– Den som slarvar utsätter andra för fara. Det kan vara en lätt förkylning för dig, men för en annan en livshotande sjukdom. Det finns planer på att hantera regionala utbrott. När allt kommer omkring är det dina och mina vardagsbeslut som det hänger på. Förnuft och tålamod, det är jobbigt det här. Under våren och sommaren visade vi att vi kunde trycka ner smittspridningen. Under hösten hoppas jag att vi kan fortsätta hålla smittspridningen nere.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att man ser problem med idrotten.

– Både i elitidrotten men också annan idrott. Det är för mycket trängsel, fester, aktiviteter som man ordnar som ökar smittspridning. Bygger man upp små pooler så här kommer också de som har risk för allvarlig smitta att insjukna. Det andra är att man på ett påtagligt sätt ökar för risken för klusterspridning, ju fler som är smittade. Det är det vi sett delvis i våra grannländer, utbrott och klustersmitta. Vi har inte sett några sådana större här än, men är förberedda på det. Det vi ser nu är en allmän spridning. Den kan vi bara komma till rätta med om man håller sig till grundläggande råd och rekommendationer.

Grundläggande är att sköta handhygienen, betonar han.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: