Annons:

Sök

Annons:

Över 100 000 har varslats – var fjärde person blir arbetslös

En av fyra som blev varslade i mars och april blev arbetslös. Foto: Pressbild

Över 100 000 har varslats – var fjärde person blir arbetslös

Sedan coronapandemin slog sin klor i den svenska ekonomin har över 100 000 personer varslats. En fjärdedel av de som varslades i mars och april – krisens värsta månader – blev arbetslös. 

Annons:

Den näring som drabbats hårdast är hotell- och restaurangnäringen. I mars och april blev 69 188 personer varslade. 56 procent av dem blev uppsagda, men många har också hittat andra jobb. En av fyra varslade har varit utan jobb någon gång under de fyra månaderna från det lagda varslet. 

Under finanskrisen var det en av fem varslade som blev arbetslös. 

– Det är de som drabbades i början av krisen som nu blir arbetslösa, framförallt inom hotell och restaurang, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande. 

Nästan 2 000 varslade i länet

Eftersom många i hotell- och restaurangbranschen hade visstidsanställningar blev de arbetslösa direkt. Om eller när jobben kommer tillbaka är förstås osäkert. 

– Har man förlorat jobbet kan det vara en bra tid att utbilda sig så att man kan ta de jobb som finns när krisen är över, säger Annika Sundén.

Den 28 september låg arbetslösheten i Sverige på 9,0 procent. Förra veckan varslades 1 305 personer och det totala antalet sedan mars är nu uppe i 102 154. Kalmar län står för 1 904 av dem. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: