Annons:

Sök

Annons:

Stark löneutveckling för länets grundskolelärare

Lönen för länets grundskolelärare har ökat med 4,5 procent på ett år. Foto: Vimmerby kommun

Stark löneutveckling för länets grundskolelärare

Grundskolelärarna i länet ökade sin lön med 4,5 procent under 2015. Det visar färsk statistik som Lärarförbundet tagit fram. Det är högre än rikssnittet på 4,2 procent.

Siffrorna baseras på lärarnas löner i november 2015 jämfört med november 2014. Sett över hela riket höjdes förskolelärarnas löner med 3,7 procent, grundskolelärarnas med 4,2 och gymnasielärarnas med 3,9.

I Kalmar län låg höjningen på 3,7 / 4,5 / 3,9 procent i de respektive kategorierna. Det innebär att förskolelärare hade en snittlön på 27 400 kronor, grundskolelärare på 30 300 kronor och gymnasielärare på 32 400 kronor.

Snittnivåerna i riket ligger på 28 400 / 31 200 / 33 500. Högst län har gymnasieläraren i Stockholm med 35 800 kronor i snitt. Lägst har förskolelärare i Värmland med 26 800.

"Måste synas i lönekuvertet"

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand är skapligt nöjd med lyftet: 

–    Vi ser nu att löneutvecklingen går åt rätt håll efter decennier av eftersläpning, men det är ännu inte läge att pusta ut. Det går fortfarande för långsamt, fler lärargrupper och skolformer måste omfattas av de satsningar som görs och det finns huvudmän som ännu inte tar sin del av ansvaret. Lönen är fortfarande en av de främsta anledningarna till att många unga väljer bort läraryrket. Att vara lärare är ett avancerat, kvalificerat och ansvarsfullt yrke och det måste också synas i lönekuvertet, säger hon i ett pressmeddelande. 

60 000 lärare kommer saknas

Samtidigt står Sverige inför en enorm lärarkris. Utbildningsdepartementet bedömer att cirka 60 000 lärare kommer att saknas redan 2019 – och sex av tio uppger att de funderar på att lämna yrket. Enligt Statistiska centralbyrån finns det 38 000 lärare som bytt yrke.

– En skola som håller hög kvalitet är grunden för tillväxt i Sverige, och lärarna är den enskilt viktigaste faktorn för elevernas kunskapsresultat. Om vi inte snabbt lyckas vända utvecklingen gapar snart många klassrum tomma på lärare, och det får naturligtvis stora konsekvenser för hela vårt land. Därför är det oerhört viktigt att politikerna nu förstår vikten av att göra läraryrket betydligt mer attraktivt med både god löneutveckling och bra arbetsmiljö , säger Johanna Jaara Åstrand.

Statistiken avser medlemmar i Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund inom den kommunala sektorn. Lärarlönelyftet började gälla 1 juli 2016 och är inte med i underlaget. Statistiken över löneutvecklingen avser personer som jobbat i samma kommun och samma yrkeskategori under 2014 och 2015.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: