Annons:

Sök

Annons:

Polisens tips - så kan du minska risken för att drabbas av viltolycka

Foto: Pixabay

Polisens tips - så kan du minska risken för att drabbas av viltolycka

Nu går vi in i den period då flest viltolyckor sker i Kalmar län. Bara i helgen inträffade över 20 stycken i norra Kalmar län. Men det går att minimera olyckorna. Mats Berg, länsansvarig polis inom Nationella Viltolycksrådet, ger sina råd till oss trafikanter.

Annons:

Oftast ser du dem inte, men de vilda djuren finns runt omkring dig hela tiden när du färdas på våra vägar. Och helt plötsligt är de där framför bilen och olyckan är framme.

Totalt sker mellan 4 000 och 4 500 viltolyckor varje år i Kalmar län, och vad gäller antalet rapporterade olyckor per 1 000 registrerade personbilar så toppar Kalmar län statistiken, enligt Länsstyrelsen i Kalmar län.

Bara under det gångna veckoslutet inträffade över 20 viltolyckor i Vimmerby, Västerviks och Hultsfreds kommuner.

Har en egen teori

– Nu går vi dessutom in i den sämsta månaden, november. Att det skulle bero på älgjakten är bara en skröna. Det handlar helt enkelt om mörkret – tiden då djuren rör på sig sammanfaller med när det är många bilar i rörelse, i gryning och skymning, berättar Mats Berg, länsansvarig polis inom Nationella Viltolycksrådet Kalmar län.

– Jag har också en egen teori, men den är inte vetenskapligt klarlagd, och det är att vi ställer om till vintertid. Enligt djurens klocka kan de passera vägar ganska säkert en viss tid, men då har vi ställt om våra klockor istället.

Mycket att tänka på

Enligt Mats Berg finns det flera saker som man som bilist kan tänka på. Både för att i största möjliga mån minska antalet viltolyckor, men också för att minimera olyckans effekter.

– Främst handlar det ju om att man är extra försiktig när man är ute och kör i gryning och skymning. Om det är mörkt ute så finns det vilt i närheten – så måste man tänka. Sedan handlar det om att vara uppmärksam, respektera viltvarningsskyltar och vara försiktig där viltstängsel börjar och slutar, säger Mats Berg.

Hastigheten avgörande

Dessutom är det alltid bra att kunna läsa naturen, och att vara lite mer på sin vakt på vissa ställen där djuren går, menar Mats.

–  Det kan handla om där vattendrag korsar vägen och vid brutet landskap, det är sällan viltet går mitt på en åker utan de kommer oftast i skogskanten. I norra länet har ni ju mycket dovhjort och vildsvin, och de är ju flockdjur, så om man ser ett djur kan man räkna med att det kommer flera. Även rådjur brukar ”klumpa ihop sig”.

–  När olyckan är framme är tveklöst hastigheten på fordonet helt avgörande för följderna. Ju högre hastighet desto större skada, säger han.



 

 

 

 

 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: