Annons:

Sök

Annons:

Skärpta restriktioner på gång i länet – ”Kan bli så nästa vecka”

Restriktionerna i länet kan skärpas nästa vecka. Foto: Jakob Karlsson

Skärpta restriktioner på gång i länet – ”Kan bli så nästa vecka”

I går införde Region Östergötland skärpta restriktioner. I dag gjorde grannen i söder, Blekinge, samma sak. Nästa vecka kan det vara dags för Region Kalmar.
– Jag håller inte det för otroligt att det kan bli så nästa vecka, säger Per-Åke Jarnheimier, hygienöverläkare vid Region Kalmar.

Annons:

Flera regionen har nu infört skärpa allmänna rekommendationer för att bromsa den ökande spridningen av covid-19. Kalmar län har upplevt en enorm ökning under de sista två veckorna och en mer strikt hållning kan bli aktuell redan nästa vecka.  

– Vi får följa utvecklingen, men jag håller inte det för otroligt att det kan bli så nästa vecka.

Beslutet fattas utifrån tre faktorer:

  • Situationen för sjukvården.
  • Antal smittade.
  • Kapaciteten för provtagningen.

– Det är de tre sakerna och så får man väga samman det.

Kan det bli aktuellt med särskilda restriktioner i vårt län?

– Det kan vara lite skräddarsytt, men i stort sett är det samma. Det handlar om att skärpa upp de råd som vi redan har. Jag har lusläst hur det skiljer sig åt mellan regionerna som infört särskilda restriktioner.

"Vi har också ökat rejält" 

Under i stort sett hela pandemin har Kalmar län varit mest lindrigt drabbat i hela Sverige. Senaste två veckor har dock spridningen tagit fart. 21 fall vecka 41 blev 36 fall vecka 42 som blev 97 vecka 42 och efter fem dagar denna vecka är vi uppe i 91.

– Det mest allvarliga nu är trenden. Vi har också ökat rejält. Nu blir det ingen fördubbling denna vecka men det blir fler fall än förra veckan. Vi har mer smittspårning och fler fall över länet. Vi ser också att vi fått fall i äldrevården på flera håll. Det är ingen stor smittspridning där ännu, men vi inväntar en massa svar. Det är ett oroväckande tecken när det börjat leta sig in där.

I vilka kommuner?

– Det är flera, jag vågar inte säga vilka.

En av de drabbade kommunerna i länet är Hultsfred, vilket vår tidning berättade om tidigare i dag.

 "Det har gått så fort"

Antalet personer som behöver sjukhusvård ligger som tur är kvar på i stort sett obetydliga nivåer. I dag vårdas tre personer för covid-19 på länets sjukhus.

– Vi har ingen belastning på vården att tala om på grund av covid. Det är enstaka patienter och de allra flesta som är positiva är yngre personer som inte behöver sjukvård alls.

Länet kan inte koppla ökningen till så värst många särskilda situationer.

– Det är spritt på lite olika och många mindre kluster här och där. Det kan vara en familj och någon till som smittats. Vi har en del arbetsplatser, det är en vanlig källa till smitta och middag med någon annan familj.

Har den snabba ökningen förvånat dig?

– Ja, jag trodde inte att det skulle förändras så mycket dag för dag och vecka för vecka. Det har gått så fort i antalet positiva fall och jag trodde inte på en dubblering flera veckor i rad. Sedan är jag förvånad över att det sker så parallellt i Sverige, så var det inte riktigt i våras.

 "En stor belastning på enheten"

Regionen tittar hela tiden på att utöka kapaciteten för provtagning och smittspårning.

– Provtagningen har vi klarat av ganska bra och det är inte för långa svarstider. Det har inte rusat iväg från att man vill ta ett prov till ett provsvar. Vi utökar hela tiden successivt, säger Jarnheimer och fortsätter:

– På smittspårningen är det en stor belastning på enheten. Personer inom vård och omsorg prioriteras, men alla blir kontaktade. En del blir kontaktade med en omvänd ärendehantering, då får man en enkät där man får svara på frågor om hur det ser ut i familjen och vilka kontakter man haft. Sedan kan enheten prioritera utifrån den. Kapaciteten har byggts upp och det är på gång att utöka ytterligare.

Vad är viktigast just nu?

– Det viktigaste är att folk provtar sig vid milda symtom, stannar hemma om de är sjuka, inte går till jobbet i väntan på provsvar och inte tröttnar på att följa råden. Det är det som kommer avgöra, det är liksom inte smittspårningen. Om man inte provtar sig eller går till jobbet ändå försvinner effekten.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: