Annons:

Sök

Annons:

Kinnbom om historiska raset:

Patrik Kinnbom var förberedd på ett stort ras för Vimmerby kommun. Foto: Simon Henriksson

Kinnbom om historiska raset: "Varnade för det i höstas"

Vimmerby kommun tappar flest placeringar på Svenskt Näringslivs företagsranking genom tiderna. Utvecklingschefen Patrik Kinnbom är inte förvånad över raset. – Jag varnade för det här redan i senhöstas, säger han.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

256 kommuner före sig i Sverige. Den enda kommunen som tappar över 100 placeringar och det historiskt sett största tappet i Svenskt Näringslivs företagsranking någonsin. 

Den ranking som släpptes i morse är förstås plågsam läsning för Vimmerby kommun. Utvecklingschefen Patrik Kinnbom satte inte morgonkaffet i halsen – han hade räknat med ett ordentligt tapp. 

– Det är tråkigt, men jag flaggade för det här redan i höstas. Jag sade att "ni kan räkna med att rankingen kommer vara en ren katastrof". Det är klart att det påverkar företagsklimatet, säger Kinnbom. 

"Beror på debattklimatet"

Patrik Kinnbom, som tidigare hade titeln näringslivschef, tror att raset beror på den hätska debatten i Vimmerby. 

– Jag tror att det beror på klimatet som har varit och den hätska debatten om skolnedläggning bland annat. Det har påverkat och satt sina spår. Det finns andra beslut också, som det här med kollektivavtal för småföretagare. Det var inte okej, en del otur i myndighetsutövningen och att bygglov tar längre tid på grund av personal som har slutat spelar också in. Självklart påverkar det negativt. Jag tror också att infrastrukturen spelar in, Trafikverket har föreslagit att sänka hastigheten runt Vimmerby. Det är inte positivt. När vi gjorde en kompetensinventering fick vi ofta höra: "Varför ska vi samarbeta när kommunen inte kan samarbeta?". Det var viktigt med den avsiktsförklaring som alla partier ställde sig bakom och som gäller ett förbättringsarbete. 

Hade du räknat med att ni skulle sjunka så här pass lågt?

– Ja. Jag flaggade för det redan i senhöstas. Jag visste att det skulle bli ett kraftigt tapp, men inte i den här storleksordningen kanske.

Hur påverkar den här rankingen det dagliga arbetet?

– Vissa kanske tycker det är lite upphaussat, men visst jobbar vi efter den här rankingen. Det är ett av våra mål, att vi ska vara högt upp. Det här är ett mätbart mål och det träffar 52 procent av företagen. Självklart påverkar det negativt, men vi kämpar och är på rätt väg. Nu har vi varit nere i botten, men jag kan inte se att vi jobbar fel. 

Hur påverkar det Vimmerby kommuns renommé?

– Jag tror inte det påverkar vår renommé så, däremot när det gäller nyföretagande så kan jag känna en oro för att man ska känna rädsla för att starta företag i Vimmerby när det är ett hårt klimat i debatter och olika beslut och myndighetsutövning som kan uppstå. Där tror jag att vi får se en sviktande trend. Vi har bara en anmäld till en starta eget-kurs som det ser ut nu, exempelvis. Varför är man rädd för att starta företag i Vimmerby? Varför vågar man inte ta steget? Det är bekymmersamt om det får konsekvenser. Näringslivet är lokomotivet till kommunen.

"Går ju väldigt bra"

Några andra förklaringar än de Patrik Kinnbom nämnt kan han inte se i dagsläget. 

– Vi pratar om det här ganska mycket, både i ledningsgruppen och på näringslivsenheten. Vi har svårt att se några andra förklaringar till det här monumentala tappet. Vi har vänt kurvan uppåt successivt sedan 2012 och nu är vi nere i källaren. Vi vill fortsätta att hålla samma service till företag som tidigare. 

Men att den här bottenplaceringen ska bli långvarig, tror inte utvecklingschefen. 

– Vimmerby går ju väldigt bra som företagarkommun, företag växlar upp och bygger ut. Industrimark går åt. Det händer något hela tiden, så jag tror att det är andra faktorer som påverkar. 

Vad behöver hända nu?

– Jag tror redan att vi är på väg åt andra hållet. Vi har SLUS (Social lokal utvecklingsstrategi)-projektet och vi har ett advisory board med föreningsliv, unga människor, politiker, företagare och medborgare. Det arbetet är superviktigt. Vi har fått ett mycket behagligare och mjukare debattklimatt, det är på en helt annan nivå. Man försöker hitta lösningar gemensamt. 

Tror på bättring

Patrik Kinnbom är säker på att Vimmerby kommun kommer klättra på nästa ranking. 

– Jag är helt övertygad om att det blir bättre. Jag skulle bli mycket förvånad annars.

Vimmerby är tredje sämst i länet. Oskarshamn och Högsby hamnar längre ned på rankingen. Mycket mer om rankingraset senare i dag. 

Här nedan kan ni se en videointervju med Patrik Kinnbom om det historiska tappet. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: