Ann-Gret Sillén hoppas att smittan snart kan begränsas inom socialen.
Foto: Ossian Mathiasson
Antalet fall i Hultsfreds kommun, enligt regionens statistik, har mer än fördubblats på en vecka. En stor del av dessa bekräftade covid-19-fall finns inom socialförvaltningens olika verksamhetsområden.
Totalt handlar det om ett 30-tal bekräftat smittade. Det är ganska jämnt fördelat mellan medarbetare och brukare, men något fler medarbetare som smittats.
– Det har gått väldigt fort. Vi fick det första konstaterade fallet i början av förra veckan och det har ökat mycket på en vecka. Det här är inom alla verksamheter, men inte på alla arbetsplatser. Det finns arbetsplatser inom varje verksamhetsområde som är drabbat, säger socialchefen Ann-Gret Sillén.
Hur ser du på att ni inte lyckats hålla smittan borta från de här känsliga miljöerna?
– Jag tänker att vi har jobbat på ett bra sätt, använt vår skyddsutrustning och följt våra riktlinjer. Det är den stora spridningen i samhället som gjort att vi fått in det också. Vi har ingen aning hur vi har fått in det eller hur det startade. Om jag tittar på brukarsidan är det många personer som rör sig ute i samhället också, så det hänger ihop med hela samhällsbilden.
Hur orolig är du för att smittspridningen ska fortsätta?
– Klart att vi är oroliga för det. Vi vill försöka begränsa det och följer de råd vi får från smittspårningsenheten i regionen. Jag vet att de ska ha ett möte med oss för att lägga en plan och vi försöker ta till oss av det kan, som vi har gjort hela tiden. Jag hoppas att vi kan begränsa detta och få det att vända.
Smitta på särskilt boende
Hultsfreds kommun inväntar fortfarande ett stort antal provsvar för personer inom socialen.
– Det provtas hela tiden och jag har ingen exakt siffra, men fler än 50 prover väntar vi på. Vi får också många provsvar som är negativa förstås. Alla är inte positiva, långt därifrån, säger Sillén.
Smittan har också letat sig in på ett särskilt boende. Både brukare och personal är smittade. Ann-Gret Sillén har ingen total siffra, men säger att det rör sig om fler än en brukare.
– Där har vi agerat och stängt för besök. Det är jättetråkigt när det kommer in där, men jag tycker att vi har gjort allt vi kan. Vi vet inte vilken det väg kommit in där, men vi försöker hantera det på bästa sätt och hjälpa de brukare som blivit smittade att må så bra som möjligt.
Är det isolerat till ett boende?
– Ja, för närvarande.
Hur jobbar ni med det boendet nu?
– Vi har riktlinjer vi följer. Man isoleras i sin lägenhet och får sin hjälp och sitt stöd där. Vi använder skyddsutrustning och är väldigt försiktiga och håller hårt på de riktlinjer vi har. Vi jobbar för att inte få ökad spridning.
Är det allvarliga eller milda symtom?
– Jag har inte fått till mig att det är allvarliga symtom, men det behöver inte ha landat hos mig. Är man äldre och får feber och övriga symtom så mår man inte så bra, så är det. Det kan kompliceras av andra underliggande sjukdomar och därför är det väldigt viktigt att vi får stopp på det.
"Då får vi omvärdera"
Med hänvisning till sekretessen avslöjar man inte vilket boende som smittan har tagit sig in på.
– Jag tycker att det är så små boenden och det blir jobbigt runt om kring orterna. Det är så pass små enheter och vi vill skydda den enskilde som bor där också.
Kan inte det öka på ryktesspridningen och osäkerheten?
– Jo, det är möjligt att det är så. Men då får vi omvärdera det längre fram i processen. Just nu är det fullt fokus på att se till att få riktlinjer och skyddsutrustning att fungera och att vi har tillräckligt med personal för att kunna bemanna våra boenden.
Hur ser personalbiten ut?
– Än så länge hanterar vi det, men ju längre det går och desto fler smittade så blir det självklart mer besvärligt. Vi måste hantera det och tittar på hur vi fördelar resurserna och bemannar vid mest problem.