Annons:

Sök

Annons:

Unikt samarbetsprojekt ska ge 200 nya laddstolpar i länet

Ett unikt samarbetsprojekt kan komma att ge omkring 200 nya laddstolpar i Kalmar län. Foto: MostPhotos

Unikt samarbetsprojekt ska ge 200 nya laddstolpar i länet

I syfte att gynna landsbygden kan uppemot 200 laddstolpar för elbilar komma att installeras runt om i Kalmar län.
– Det här angreppssättet har vi inte sett tidigare någonstans, säger Henrik Wennesund, projektledare på Coompanion Kalmar län

Annons:

Ett omfattande projekt i Kalmar län kan komma att mynna ut i att omkring 200 laddstolpar för elbilar kan komma att installeras i samtliga kommuner i Kalmar län. Det rapporterar SVT Småland om.

Bakom projektet, vars syfte är att öka landsbygdens attraktion, står den ekonomiska föreningen Coompanion Kalmar län, Hela Sverige Kalmar län, Miljöfordon Sverige, regionen och Länsstyrelsen.

– Det här angreppssättet har vi inte sett tidigare någonstans där regionen och länsstyrelsen är med, säger Henrik Wennesund, som är projektledare för Servicelyftet på Coompanion Kalmar län som har initierat projektet med laddstolparna, till SVT Småland.

Klart inom tre år

Arbetet med att hitta ställen på landsbygden som lämpar sig är i full gång. Dels handlar det, enligt SVT, om att det måste gå att etablera en infrastruktur, dels att det finns ett elnät som fungerar för att hålla det i drift. Sedan återstår att hitta intressenter som vill samverka med att bygga ut laddinfrastrukturen.

Förhoppningen är att man ska vara färdiga inom två-tre år. Den totala kostnaden är ännu oklar, men varje laddstation väntas kosta mellan 200 000 och 500 000 kronor.

"Ytterst en servicefråga"

– Ytterst är det här en servicefråga. Om man ska behålla verksamheter på landsbygden så måste det råda samma förutsättningar där som det gör i tätorterna, säger Henrik Wennesund.

–  Laddning för genomresande kommer bli en väldigt stor grej framöver, och därför är det här en ganska viktig sak. Man exkluderar inte landsbygden bara för att man kör elbil, utan man kan faktiskt ta sig fram, ladda och besöka de här platserna. Många av dem är också besöksmål som behöver få folk dit.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: