Vimmerby kommun har, till skillnad från grannkommunnen Hultsfred, länge klarat sig från att få in covid-19 inom socialförvaltningen. Men nu finns bekräftade fall både inom hemtjänsten och LSS-verksamheten.
– Jag kan bekräfta att vi har bekräftad smitta inom stöd och omsorg, LSS, och inom hemtjänsten, säger socialchefen Anette Nilsson.
Hur många fall rör det sig om?
– Jag går inte in på detaljer, men vi har brukare med bekräftad smitta.
Är personal också bekräftat smittade?
– Medarbetare har också bekräftad smitta.
"Görs begränsningar"
Anette Nilsson vill inte säga om smittan finns på ett specifikt LSS-boende.
– Jag går inte in på några detaljer mer än att det är inom verksamhetsområde stöd och omsorg, LSS. De som är direkt berörda får information och har man inte fått den typen av information behöver man inte oroa sig för att det är där man befinner sig.
Vissa kommuner går ut med den informationen. Varför gör inte ni det?
– Det varierar. Jag tror det var mer i början man gjorde det. Det kom ett par domar i somras kring hur man ska se på det här med sekretess och integritet. Det beror också på hur stora boenden man har och hur lätt man kan räkna ut vilka individer det är som berörs. Det kan skilja sig mellan större och mindre orter också.
Hur påverkar det här verksamheten?
– Det påverkar på så vis att man måste göra vissa begränsningar. De som har symtom eller är sjuka är självklart hemma, men personalen som arbetar där det finns begränsad smittad begränsas förstås också. Detta för att smittan inte ska föras över till någon annan verksamhet. Den här verksamheten ingår i en smittspårning och sköts av regionens smittspårningsenheten.
Ser du någon risk att det har spridit sig ytterligare inom verksamheten?
– Vi har alltid en oro för det. Det lever vi med hela tiden eftersom vi har den allmänna spridningen i samhället. Det kan självklart ske, men vi gör de begränsningsåtgärder vi kan och så finns det rutiner kring skyddsutrustning när det finns bekräftad smittad. Vi har rutiner för hur man använder skyddsutrustning vid symtom.
En tidsfråga
Fler provtagningar sker nu regelbundet.
– Det har skett ända sedan i våras. I de allra flesta fall är det något annat än covid-19. Vård och omsorg över huvud taget är de mest sköra personerna som vi verkligen vill skydda. De rutinerna har funnits sedan i våras.
Det finns ingen smitta inom särskilt boende. Däremot finns det bekräftad smitta inom hemtjänsten.
– Vi har bekräftade fall där och har vidtagit åtgärder. Det är klart vi inte vill ha in det, men med den smittspridningen vi har i samhället är det svårt. Vi begränsar så mycket vi kan för att det inte ska spridas mer. Man får nog ha inställningen att när kommer det och inte om. Vi har varit beredda på att det kommer ske. Det är svårt att tro Vimmerby inte ska få smittspridning, men vi hoppas kunna minimera det så mycket som möjligt.
Hur påverkas hemtjänsten?
– Vi måste göra om personalplaneringen beroende på vilka man går till. Det påverkar all personal som ska jobba i skyddsutrustning och självklart även den som är sjuk. Det är en väldigt annorlunda situation.
Medarbetare med minsta symtom ska vara hemma, säger Anette Nilsson.
– Så är det på alla arbetsplatser och det gäller här också.
Hur många fall det rör sig om är dock oklart.
– Jag går inte på detaljer där. Det rör sig om enskilda individers sjukdom.