Annons:

Sök

Annons:

Första bekräftade covid-19-fallet på förskola i kommunen

Ola Karlsson är barn- och utbildningschef i kommunen. Foto: Simon Henriksson

Första bekräftade covid-19-fallet på förskola i kommunen

Det första bekräftade fallet av covid-19 har konstaterats på en förskola i Vimmerby kommun. Men den smittade personen ska inte ha varit på förskolan på två veckor.
– Med största sannolikhet har personen smittats någon annanstans, säger barn- och utbildningschefen Ola Karlsson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Det är på förskolan Lunden i Vimmerby som en person fått bekräftad covid-19, vilket Vimmerby Tidning var först att rapportera om. 

– Det är en person som inte har varit på förskolan på ungefär 14 dagar innan beskedet kom. Det innebär, med största sannolikhet, att personen med största sannolikhet blivit smittad någon annanstans. Det ökar sannolikheten för att ingen vidare smittspridning har skett där. Det är samhällssmitta i Vimmerby nu och var det händer är svårt att säga, säger barn- och utbildningschefen Ola Karlsson.

Några särskilda åtgärder vidtas inte där. 

– Vi vidtar inga särskilda åtgärder, men det är viktigt att man håller sig till de rutiner och åtgärder som finns. Utifrån det läget är det ganska positivt att personen inte har varit på förskolan. Vi har dialog med smittskydd och följer de rekommendationer och råd som kommer från dem. Bedömningen i nuläget nu är att sjukfrånvaron ökar, men vi följer det varje dag. Som vi bedömer det är det inga åtgärder vi behöver vidta på den här förskolan.

Vädjar till föräldrarna

I fredags skickade barn- och utbildningsförvaltningen ett brev till vårnadshavare där man vädjar om att även hålla friska barn hemma om det finns covid-19 i familjen. 

– Det är en fråga som diskuteras mycket i Sverige som helhet. Med Folkhälsomyndighetens rekommendationer är det så att även om familjen är i hemmakarantän så omfattas inte barn av den karantänen. I och med det här brevet tänker vi inte avvika från det, men det är ett önskemål från vår sida även om barnen är friska med bekräftad covid i familjen. Vi är i ett helt annat smittspridningsläge än tidigare och det är ett sätt att försöka begränsa smittspridningen.

Har ni märkt att barn lämnats av sjuka vårdnadshavare?

– Nej, det är inget vi märkt. Det är mer i förebyggande syfte. 

"Otroligt oansvarigt"

Om läget egentligen är värre än i våras, när testningen inte var i närheten av dagens, är svårt att säga.

– Vi hade väldigt hög sjukfrånvaro då, både bland medarbetare och elever, och sjukfrånvaron var högre än nu. Men då visste vi inte vad det var. Skillnaden nu är att vi vet att det är bekräftad covid. 

Det finns fall på samtliga stora skolor i Vimmerby: AL-skolan, Vimarskolan och gymnasiet. Gymnasiet har fått ytterligare ett fall och har sammanlagt fem. Vimarskolan har tio bekräftade fall och AL-skolan ett fåtal.

– De klasser som berörs på Vimar har haft distansundervisning ett tag. 

Hur fungerar distansundervisningen?

– Vi upplever att det fungerar väl. På gymnasiet jobbade man på distans under vårterminen och det gör att det finns en vana kring det här. Det finns en god beredskap och det fungerar väl även på Vimar.

Tycker du att det vore lämpligt att helt gå över till distans fram till lovet?

– Det beror sig på hur smittspridningen fortsätter. Närundervisning är det bästa för elevernas skull. Förändras smittspridningsläget är det möjligt med kort varsel. Vi har förberett det jättebra och man är otroligt duktiga på att sköta det. Men då pratar jag högstadie och gymnasiet. Vi ser att det inte är möjligt bland yngre elever och i nuläget har vi ingen smittspridning där i större omfattning. 

I Östersund misstänks gymnasieelever organisera smittspridning av covid-19 för att få antikroppar till studenten i sommar.

– Det är otroligt oansvarigt och verkligen inget jag hoppas vi får här. Det varken tror eller hoppas jag heller och det är inget jag har fått signaler om. Det finns personer som kan råka väldigt illa ut.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: