Annons:

Sök

Annons:

Bergs Timbers dotterbolag köper upp Radical Woods och påbörjar produktion av trädgårdsmöbler. Foto: Arkivbild

Stora företaget köper upp verksamhet – börjar tillverka möbler

I somras sålde Bergs Timber alla sina svenska sågverk. Då påbörjades en ny strategi – och nu har Bergs Timbers dotterbolag Woodworks by Bergs förvärvat varumärket Radical Wood.

Annons:

Radical Wood har haft sin bas i jämtländska Åre och producerar och säljer trämöbler för utomhusbruk. Nu förvärvar Woodworks by Bergs varumärket. 

– Vi är glada över att nu överta varumärket Radical Wood och ser stora möjligheter till expansion. Produkterna passar väl in med våra övriga sortiment och ambition med träskydd och utemiljöer. Vi jobbar strategiskt mot att verkligen utveckla vårt erbjudande mot konsumentledet och projektmarknaden. Vi stöper om Bergs Timber en hel del efter att vi sålt alla våra svenska sågverk och går mot att jobba mer med förädlade produkter. Woodworks säljer attefallshus och fritidshus och försöker kombinera ihop en upplevelse eller erbjudande till våra kunder. Vi ser att de här utomhusmöblerna i den här formen som vi fångar upp passar väldigt bra ihop med vad vår målgrupp önskar sig, säger Per-Åke Bergh, vd för Woodworks.

Bergs Timbers helägda dotterbolag Woodworks by Bergs kommer inom kort att starta försäljning av trädgårdsmöbler och produktionen av produkterna planeras ske i Bergs Timbergs egna fabriker.

– Vi kommer att producera och distribuera från vår anläggning i Nybro, där vi kommer behandla de här komponenterna med vårt träskydd Linax och packa och distribuera därifrån. Vi gör möbler och utomhusprodukter i en fabrik i Lettland också och kommer säkert involvera dem i förädlingsprocessen, men det är inte exakt spikat hur det blir. 

"Ska inte uteslutas"

I området runt Vimmerby och Hultsfred blir det ingen produktion av dessa produkter.

– Inte som vi ser det just nu, men det är inte omöjligt på sikt. Vi ser att Nybro ligger närmast till hands för detta. 

Kan det bli aktuellt med fler liknande förvärv?

– Det ska vi inte utesluta. Förädling av träprodukter är något vi kommer fortsätta med och vidareutveckla och även tjänster kring det. Vi ska arbeta med att "branda" våra produkter konsumentnära och vara en starkare partner mot projekt och bygghandel. 

Sålde alla sina sågverk

I somras sålde Bergs Timber samtliga sina svenska sågverk, däribland sågverken i Vimmerby och Mörlunda, till Vida AB för cirka 300 miljoner kronor.

– Nu har det börjat sätta sig och organisationen är på plats. Vi har drivit sågverk i över 100 år, så det är förstås en stor förändring, men viljan att utvecklas åt det här hållet har funnits en tid. Nu känner vi oss väldigt positiva och ser att marknaden är god för våra produkter. 

Från och med den 1 januari 2021 kommer Radical Woods nuvarande innehavare, Johan Forsgren, att vara anställd i Woodworks. 

Bergs Timber är noterat på börsen och har sitt huvudkontor i Vimmerby. Totalt omsätter koncernen cirka två miljarder kronor och har cirka 850 anställda.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: