Annons:

Sök

Annons:

Snötillverkningen är igång – då kan Dackestupet öppna för säsongen

Hjortens SK har väntat länge på kylan som nu har kommit och lett till uppstart av snötillverkningen i Dackestupets skidbacke. Prognosen är att öppna skidbacken nästa helg. Foto: Dackestupet

Snötillverkningen är igång – då kan Dackestupet öppna för säsongen

I fjol satte det milda vädret stopp för skidåkning i Dackestupets skidbacke. Snötillverkningen har nu kommit igång på allvar och om allt går som planerat är premiärdagen nära. 
– Vi arbetar för ett coronaanpassat öppethållande i vinter, säger Niklas Pettersson, en av Dackestupets många ideella krafter. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Har du hunnit plocka fram skidorna ännu? Om inte, det börjar faktiskt bli dags nu. 

Snötillverkningen i Dackestupets skidbacke i Virserum har kommit igång på allvar. Hjortens SK hoppas på ihållande kyla för att snöläggningen ska flyta på som planerat.

– Nu kan man verkligen säga att det är full fart i skidbacken. Vi hade provkörning på tisdagskvällen och under natten mot onsdag så vi körde fram till klockan 12 på dagen, säger Niklas Pettersson.

 

Föreningen med många ideella krafter behöver flera dygn av ihållande kyla för att lägga backen och ytterligare ett par dagar för att färdigställa de sista bitarna innan ett coronaanpassat öppnande. 

– Vi har gått och väntat på det här beskedet för att dra igång snötillverkningen. Man sitter hela tiden och svävar mellan hopp och förtvivlan. Alla vill vi ha en skidbacke men vi måste ta hänsyn till det som myndigheterna har tagit fram och följa alla regler. Hälsan går först. Vi har många personer som arbetar på ideell basis. Vi får vara försiktiga med hur vi jobbar och när vi samlas så vi inte står på varandra, säger Niklas Pettersson. 

Då kan skidbacken öppna

I slutet av 2019 kom det efterlängtade kyltornet på plats nere vid liftstationen, drygt fem meter från sjökanten. Med hjälp av en matarledning från sjön går vattnet in i kyltornet och försörjer vattenpumparna innan det går ut i snökanonerna. 

– Det går som förväntat och det är extra spännande med det nya kyltornet som kom på plats förra året. Vi hann inte mer än att provköra kyltornet förra året innan vi fick lägga ner det, säger Niklas Pettersson. 

Hur ser ert arbete ut under den närmaste tiden?

– Nu har vi förhoppningsvis vädergudarna med oss så vi ska starta upp snötillverkningen i morgon (läs i dag) igen, bara på dagen. Om vädret håller i sig så ska vi köra dygnet runt fram till måndag. Nu kommer det gå på full kapacitet och vi ska producera så mycket snö som vi bara kan. 

Öppningsdatum är svårt att fastställa, enligt Niklas Pettersson.

– Med riktigt flyt, bra väder och bra snötillverkning så ska det inte vara omöjligt att kunna öppna skidbacken nästa helg. Att få skidbacken i åkbart skick till nästa helg är vårt mål, sedan får vi se om vi klarar av det. Den kommande tidens väderprognos ser väldigt positiv ut.

Stängd caféteria och skiduthyrning

Det står i alla fall klart att det blir en coronaanpassad öppning denna säsong. 

Caféterian, värmestugan och skiduthyrningen kommer initialt hållas stängt. Det innebär att folk får ta med sig egen skidutrustning vid ett besök till Dackestupets skidbacke. Flera nya grillplatser har skapats på området. 

– Det kommer finnas fina grillplatser så tanken är att folk ska ta med sig egen fika och ha ett riktigt skönt friluftsliv med att grilla korv, åka skidor och ha det allmänt skönt på ett säkert sätt. Vi kommer vara stenhårda med att sköta regler som regeringen har gått ut med. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: