Annons:

Sök

Annons:

Björn och Marias hjälteinsats räddade fiskande man som gick genom isen

Björn och Maria Andersson upptäckte att en man hade gått genom isen och såg med sina insatser till att räddningstjänsten kom till platsen och fick upp honom ur det iskalla vattnet. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Björn och Marias hjälteinsats räddade fiskande man som gick genom isen

Björn och Maria Andersson räddade livet på mannen som gick genom isen på sjön Uppbjärken utanför Hultsfred på lördagen. 
– Jag tror att alla hade gjort likadant i den situationen. Man måste göra någonting, säger Björn Andersson om den dramatiska händelsen.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

När Björn och Maria Andersson var på väg in till Hultsfred för att handla på lördagsförmiddagen noterade paret att det satt en man som fiskade på isen på sjön Uppbjärken. Sjön ligger lite drygt 200 meter från parets bostad i trakterna kring Basebo.  

– När vi åkte hem så sa vi att vi skulle titta om han satt kvar och fiskade, då fick min fru se att han låg i vaken när vi kom körandes på vägen som ligger på hög höjd. Vi sprang ner till sjön och gjorde allt vi kunde för att hålla honom ovanför vattenytan tills brandkår kom till platsen, säger Björn Andersson. 

"Tur att de kom när de kom"

Maria ringde 112 och Björn, som fick tag i en halvlång pinne, tog sig ut på isen för att hjälpa den äldre mannen som låg i det iskalla vattnet. 

– Han gick genom isen 10–15 meter från strandkanten. Jag fick tag i pinnen och kunde åla mig ut på isen. Han fick tag i pinnen så jag kunde hålla honom där. Sedan hittade min fru en stege vid en sommarstuga, då blev det lite lättare. Jag kunde backa ifrån lite grann och jag ska säga att isen inte var så tjock. Han fick tag i stegen och jag kunde dra upp honom lite grann så han var inte helt i vattnet. Jag själv var aldrig nere i vaken men jag blev väldigt blöt och kall under tiden som jag låg på isen.

Hur vill du beskriva mannens tillstånd under räddningsinsatsen?

– Det var en himla tur att räddningstjänsten kom när de kom. Kraften började försvinna ur den äldre mannen, men det var en jäkla kämpe. Jag sa åt honom att han inte fick släppa stegen och han höll i hela tiden. Vi höll väl på i 20 minuter innan räddningstjänsten kom och jag vet inte hur länge han hade legat i vattnet innan vi kom dit. Det märktes att krafterna började ta slut på honom så räddningstjänsten kom i grevens tid. 

"Vi är lite uppskärrade"

Den äldre fiskande mannen var vaken, talbar och nedkyld när räddningstjänsten lyckades få upp honom ur vaken. 

– Hans räddning var att vi såg honom när vi åkte in till Hultsfred. Det var en ren slump att vi upptäckte honom. Vägen går visserligen rätt så högt upp. Har man bara blicken däråt så ser man det men det är inte alla som tittar ner där. Hade vi inte åkt förbi med bilen så hade vi aldrig upptäckt honom.

Ni är dagens hjältar, hur ser ni på det ni har gjort?

– Det är skönt att det har gått bra för honom. Han kämpade på bra den gamle mannen. Jag tror att alla hade gjort likadant i den situationen. 

Varken Björn eller Maria ådrog sig några fysiska skador i samband med den dramatiska räddningsinsatsen. 

– Vi är lite uppskärrade, men det är helt okej. Jag hade nära hem så jag kunde gå och byta kläder.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: