Annons:

Sök

Annons:

Annan variant av fågelinfluensa i länet – så säger smittskyddsläkaren

Det är en annan variant av fågelinfluensa som upptäckts i Kalmar län än i Skåne. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Annan variant av fågelinfluensa i länet – så säger smittskyddsläkaren

Den variant av fågelinfluensa på en gård i Kalmar län är en annan än i Skåne. Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin säger dock att det inte är risk för att människor ska smittas. 

Annons:

Det var tidigare i veckan som en stor fjäderfäanläggning i Kalmar län konstaterades ha fått in fågelinfluensa. Gården, som är en stor värphönsbesättning, blev den femte gården i Sverige att drabbas.

Samtliga tidigare fyra fall hade varit i Skåne. 

Men i dag visar det sig att smittan som drabbat värphönsbesättningen i länet är av en annan variant än i Skåne. På gården i Kalmar län rör det sig om H5N5. Den smitta som hittats i Skåne är av varianten H5N8. 

Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Kalmar län, kommenterar så här:

– Vi har haft en dialog med Folkhälsomyndigheten och riskbedömningen är densamma som för H5N8, alltså ingen risk för att smitta till människor.

Skyddsnivån har också höjts från 2 till 3 i de drabbade områdena i Kalmar län och Skåne. Det innebär bland annat att tamfåglar ska hållas inomhus för att förhindra kontakt med vilda fåglar. I övriga Sverige gäller skyddsnivå 2.

Fotnot: Först stod det felaktigt att skyddsnivån höjts i hela södra Sverige. Vi beklagar det.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: