Annons:

Sök

Annons:

  • Vimmerbybördig blir första kvinnliga landshövdingen i Norrbotten

    Vackra Norrbotten får en ny landshövding från och med 1 februari. För övrigt sin första kvinnliga någonsin, och hon är bördig från Vimmerby. Foto: Pixabay

  • Vimmerbybördig blir första kvinnliga landshövdingen i Norrbotten

    Lotta Finstorp, moderat riksdagsledamot och böridg från Vimmerby, har utsetts av regeringen till ny landshövding i Norrbotten.

Vimmerbybördig blir första kvinnliga landshövdingen i Norrbotten

Regeringen har utsett Vimmerbybördiga Lotta Finstorp till landshövding i Norrbottens län.
– Jag ser jättemycket fram emot att flytta upp till Luleå och få jobba i ett så mångfacetterat län, säger hon till SVT.

Annons:

Lotta Finstorp föddes 1958 och växte upp i Vimmerby. Efter gymnasiestudier på Stålhagsskolan i Hultsfred studerade hon vidare vid Högskolan i Örebro (nuvarande Örebro Universitet) där hon avlade socionomexamen 1982.

Idag är Lotta Finstorp riksdagsledamot för Moderaterna och andre vice ordförande i kulturutskottet. Dessförinnan har Finstorp bland annat varit oppositionsråd i region Sörmland, ordförande i regionstyrelsen i region Sörmland samt kommunstyrelsens ordförande i Flen.

På torsdagen utsågs hon av regeringen till ny landshövding i Norrbottens län.

Ser fram emot flytten

Vi har sökt Lotta Finstorp utan att nå henne, men till SVT Norrbotten säger hon bland annat följande avseende utnömningen.

– Jag ser jättemycket fram emot att flytta upp till Luleå och få jobba i ett så mångfacetterat län

Lotta Finstorp har lång erfarenhet inom politiken och offentlig förvaltning. Norrbotten är länet där det händer och min roll blir komplex där det gäller att balansera olika intressen, till exempel  inom gruvnäringen.

–  Jag har jobbat på alla nivåer som politiker. Jag har erfarenhet som kommunpolitiker, inom regionen och som riksdagspolitiker och det är ett stort plus när jag ska verka som landshövding.

Första kvinnliga landshövdingen 

Lotta Finstorp är den första kvinnliga landshövdingen i Norrbotten sedan ämbetet instiftades i Sverige efter regeringsformen år 1634.

– Äntligen, brukar man väl säga? Men det är inte för att ”det är dags för en kvinna” som jag har fått uppdraget utan på grund av min kompetens, säger Finstorp till SVT.

Civilminister Lena Micko är nöjd med valet av ny landshövding i Norrbotten:

– Lotta Finstorp är en mycket erfaren politiker och ledare. Hennes breda erfarenhet från nationell, regional och kommunal nivå kommer att bidra till utvecklingen av såväl länsstyrelsen i Norrbottens län, men även utvecklingen av länet. Det är också glädjande att Norrbotten nu får sin första kvinnliga landshövding, säger hon i ett pressmeddelande.

Lotta Finstorps anställning som landshövding och chef för Länsstyrelsen i Norrbottens län gäller från och med den 1 februari 2021 till och med den 30 november 2025.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: