Anhöriga misstänks ha fått information för sent i en brukares sjukdomsförlopp. Bilden är en genrebild.
Foto: MostPhotos
När i förloppet som informationen gavs till de anhöriga ska nu utredas, men det ska vara i början av brukarens försämrade tillstånd. Brukaren avled senare. Kommunen har varit i kontakt med de anhöriga och väljer nu att inleda en utredning.
”Det var efter kontakt med närstående som vi valde att upprätta en lex Sarah rapport då delar av det som framfördes kan ha inneburit risk för och/eller ett missförhållande för brukaren och dennes närstående. I detta fall handlar det om brister i informationsöverföring mellan verksamheten och närstående till brukaren vad gäller förändringar i behovet av vård och omsorgsinsatser”, skriver kvalitetssamordnaren Hanna Alsér i ett mejl till DV.
Kan anmälas till IVO
Händelsen har rapporterats i enligt med Lex Sarah och kommunens utredning ska avgöra om ärendet ska anmälas till Inspektionen för vård och omsorg.
”Vi agerar på det sätt som vi ska, det vill säga utreder händelseförloppet för att identifiera eventuella brister som skett. Efter att vår interna lex Sarah utredning är färdigställd tas ställning till om en lex Sarah anmälan ska göras till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Det görs i de fall då vi kan konstatera att ett allvarligt missförhållande ägt rum”.
Varför de anhöriga inte fick information och om händelsen har koppling till covid-19 är frågor som utredningen ska ge svar på.