Linus Ivarsson, trygghetsstrateg i Hultsfreds kommun, Håkan Karlsson, kommunpolis, och Anders Degerman, folkhälsosamordnare i Vimmerby kommun.
Foto: Simon Henriksson
Den senaste trygghetsmätningen från polisen presenterades för en tid sedan. Undersökningen färdigställdes i september och cirka 600 personer fick ut enkäten. Svarsfrekvensen var hög och knappt 70 procent svarade i Vimmerby kommun.
– Det är trots allt förhållandevis få personer som är med i undersökningen, så det man främst får titta på är trenderna, säger kommunens folkhälsosamordnare Anders Degerman.
Oroväckande i trygghetsmätningen är att otryggheten för att röra sig ute sent på kvällen ökat från 34,5 procent till 36,5 procent i tätorten. På landsbygden finns ingen tydlig ökning.
– Det är viktigt att komma ihåg att det här är den upplevda känslan och inte den faktiska brottsligheten. Vi kan ju se att det är väldigt lite som händer, men otryggheten ökar ändå, säger kommunpolisen Håkan Karlsson.
Oron för att gå ute ensam sent är klart större bland kvinnor än män.
– Det är verkligen en jämställdhetsfråga. Kvinnorna känner sig otrygga och det är rätt skrämmande att kvinnor är rädda och oroliga. Det är vårt fel, vi män, säger Degerman.
"Handlar mycket om känslan"
Många Vimmerbybor känner också en stor oro för att utsättas för inbrott. Det är det man känner den största oron för, visar undersökningen.
– Risken att man ska drabbas är relativt liten, men det handlar mycket om känslan och det är svårt att komma åt, säger Håkan Karlsson.
– Det är mycket känslor det handlar om. Det värsta många kan tänka sig är att någon rotar runt i ens egna hem. Får man frågan om man är orolig för det, så är det lätt att man svarar det. Det är inget man går och tänker på, men klart det vore läskigt tänker man kanske då. Oron kanske inte är så påtaglig egentligen, säger Anders Degerman.
Kan den låga uppklarningsprocenten spela in?
– Det kan vara så. Vi är inte bra på det. Det är inte ens två procent som går till åtal och det är ingen uppkäftig siffra. Men mycket hänger på bindande bevisning där och det är svårt. Det är många inbrott vi inte åker på och då är det svårt att klara upp det om prylarna inte dyker upp i något sammanhang, säger Håkan Karlsson och tillägger:
– Men låg uppklarningsproccent för inbrott är det överallt. Sett nationellt är det färre inbrott här. Men vi jobbar mycket med grannsamverkan, så över tid borde siffrorna bli bättre.
"Bättre på att tala om vad vi gör"
Samtidigt har andelen som utsatts för något brott aldrig tidigare varit så låg. Endast åtta procent svarar att de drabbats av något brott det senaste året. Det har stadigt gått ned sedan 2005, då motsvarande siffra var hela 17,4 procent.
Vimmerby kommuns trygghetsindex ligger på 1,38 på en sexgradig skala. Det är den bästa siffran för Vimmerby sedan mätningarna började. De som är kritiska till polisens arbete blir också allt färre och allt fler upplever att polisen bryr sig, visar undersökningen.
– Vi har blivit bättre på att tala om vad vi gör, förklarar Håkan Karlsson:
– Vi har en fokusgrupp nu och som lägger ut att de har tagit ett kilo amfetamin. På ett sätt kan det bli lite moment 22 över det, för då tror man att Vimmerby eller Hultsfred är rena knarknästet. Det får man ha i en vågskål, men vi har sociala medier där vi skriver vad vi gör och polisiärt har vi blivit mycket bättre på att tala om vad vi faktiskt gör. Jag tror att det kommer bli ännu bättre när områdespoliserna kommer igång framöver. Under pandemin har de fått jobba som ingripandepoliser, men på sikt kommer de kunna jobba med lokala problem. Vi har också blivit fler poliser här lokalt och syns mer.
"Fått ned problemet tidigare"
Både Vimmerby och Hultsfred har liknande problembilder. Skadegörelsebrotten ökar, vilket är ett bekymmer.
– Det är ett ungdomsproblem, som är mest påtaligt i Hultsfreds kommun. Det är ett irritationsmoment för allmänheten givetvis.
Polisen i Vimmerby behöver dock fortsätta jobba med buskörningen, konstaterar man.
– På ett lokalt plan ser det ut så. Vi har gjort det tidigare och fått ned problemet och nu har vi tagit ett omtag och börjat träffa ungdomar igen. Jag hoppas vi kan hitta en lösning, säger Anders Degerman.
– Bilburen ungdomsproblematik är inte specifikt för Vimmerby, men det är ett visst bekymmer. Före sommaren skickade jag ut ett personligt brev till A-traktorägare och det fick jag positivt respons på. Just det och bilar som kör för fort är återkommande varje år, säger Håkan Karlsson.
Just polisområde Västervik, där Vimmerby ingår, är ett av hela regionens tryggaste. Kalmar län är också klart tryggast i hela Region syd. Kommunerna med en hög problemnivå i närområdet är Uppvidinge, Högsby och Emmaboda. Men både Högsby och Malmö, som länge haft ett högt problemindex, har förbättrats övertid.