Annons:

Sök

Annons:

Så många personer tjänade en miljon om året i din kommun

Nyhetsbyrån Siren har sammanställt hur många personer i landet som har en årsinkomst på minst en miljon kronor. Där visar det sig att kommunerna i Kalmar län kommer ganska långt ner på listan över andelen invånare som når dit.

Annons:

Närmare 110 000 personer runt om i Sverige har en årsinkomst på minst en miljon kronor. Det visar nya inkomstsiffror för 2019 från statistikmyndigheten SCB.

Andelen miljoninkomsttagare är störst i Danderyd.

– Danderyd och andra Stockholmskommuner ligger ofta högt i inkomstmätningar. Det är många med hög inkomst som bor där, säger Johan Lindberg, utredare på SCB, till nyhetsbyrån Siren.

I Danderyd har 11,7 procent av inkomsttagarna i åldern 16 år och äldre en sammanräknad förvärvsinkomst på över en miljon kronor. Tvåa på den listan kommer Lidingö med 7,6 procent och trea Täby med 6,1 procent. Rikssnittet ligger på 1,3 procent.

Kalmar i topp i länet 

För kommunerna i Kalmar län är siffrorna lite annorlunda, där samtliga ligger klart under rikssnittet. Endast två kommuner tar sig in på topp 100-listan i landet.

Kalmar kommun är nummer 72 sett till andelen inkomsttagare i åldern 16 år och uppåt som 2019 hade en sammanräknad förvärvsinkomst på en miljon kronor eller mer. Kalmars 424 personer som uppfyllde de kriterierna utgör 0,8 procent av det totala antalet personer i den gruppen i kommunen.

Med sina 0,6 procent (181 personer av totalt 30 505) hamnar Västervik 94:a i listan.

Vimmerby återfinns på plats 241 bland landets kommuner med 29 personer (0,2 procent) och Hultsfred på plats 258 med 22 personer (0,2 procent).

Minst antal och andel i Kalmar län har Högsby kommun med totalt sex personer (0,1 procent).

Flest i Stockholms kommun

Flest miljoninkomsttagare till antalet, ungefär 26 000 personer, finns i Stockholms kommun. I Bjurholm, Ragunda och Sorsele är det bara fyra personer i varje kommun. I fem kommuner är antalet personer med miljoninkomst färre än fyra – Arjeplog, Dorotea, Malå, Norsjö och Åsele.

Siffrorna gäller den sammanräknade förvärvsinkomsten 2019 för personer som är 16 år och äldre. Den sammanräknade förvärvsinkomsten består av inkomst av tjänst (löneinkomst, pension, sjukpenning och andra skattepliktiga ersättningar från Försäkringskassan) och inkomst av näringsverksamhet.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: