På boendet Gula Villan var de ensamkommande barnen mest kritiska. Boendet ska också stängas.
I en granskningsrapport kritiseras Vimmerby kommun på flera punkter av de ensamkommande barnen. Samtliga boenden klarar sig dock utan anmärkning. – Det är inte nonsens, men jag tycker inte att det är något jätteallvarligt, säger IFO-chefen Ewa Pettersson.
I granskningsrapporten fick Vimmerby kommun främst kritik av de boende på sitt boende i Gula Villan, det som inom kort ska stängas temporärt. Vid inspektionen bodde sju pojkar mellan 16 och 17 år på boendet och av dem pratade myndigheten med sex. Samtliga var missnöjda med boendet. De kände sig isolerade, fick inget halalslaktat kött och det förekom inga regelbundna aktiviteter. Dessutom kände sig flera otrygga.
Även på det tidigare boendet Vimarhaga framkom viss negativ kritik. På övriga boenden var den negativa kritiken knappt märkbar.
– Jag tänker så här att det har varit så hela tiden, sedan boenden öppnade och i andra kommuner också, att en del pojkar haft önskemål om att bo i storstaden, där de har mer möjlighet till aktiviteter. Det kanske inte har blivit precis som de tänkt sig, de kanske har haft föreställningen att det ska vara på ett annat sätt. Var de befinner sig i asylprocessen, om de går och väntar på uppehållstillstånd, påverkar också hur de mår. Det går lite upp och ner också, en pojke som ena veckan säger att han vill flytta kanske mår bättre nästa vecka och inte vill flytta. Det går upp och ned och jag vet att boendepersonal och socialsekreterare gör det bästa för att försöka prata med dem.
"Inte nonsens"
Ewa Pettersson ser inte det som framkommit i rapporten som något "jätteallvarligt".
– Det är aldrig bra när det kommer fram synpunkter på att någon inte trivs, oavsett om det är ensamkommande barn eller någon annan. Men jag ser inte det som något jätteallvarligt det som kommit fram i rapporten. Jag menar inte att det är nonsens, vi kommer att titta på det här mer.
En del av kritiken från de ensamkommande barnen rörde brist på information om flytten till Nygård i Locknevi.
– Det varit så att vi inte har vetat när vi ska kunna flytta ut dit. Vi har haft problem med mobiltäckning och fungerande larm. Därför har vi inte velat börja planera innan vi vetat om det skulle fungera.
"Görs alltid"
IFO-chefen vill inte se IVO:s rapport på ett negativt sätt.
– Nu får vi upp ögonen för saker och ting. Fungerar det inte som det ska, så ska vi jobba för att det ska bli bättre.
Enligt IVO har ingen systematisk dokumentation av klagomålen skett, något som socialtjänsten kräver. Men det menar Ewa Pettersson görs.
– Jag vet inte riktigt vad de menar, vi får titta närmare på det när vi får rapporterna. Personalen gör alltid avvikelsehantering.