Annons:

Sök

Annons:

Mycket lugnare coronaläge i skolorna:

Coronaläget inom skolan har avsevärts förbättrat efter distansundervisningen. Foto: Pixabay

Mycket lugnare coronaläge i skolorna: "Tyder på att eleverna skött sig"

Fjärr- och distansundervisningen tycks ha gett resultat för smittspridningen. Under förra veckan bekräftades endast ett fall inom barn- och utbildningsnämndens verksamheter.
– Vi får hålla tummarna för att det håller i sig, säger förvaltningschefen Ola Karlsson.

Innan jullovet började gick både Astrid Lindgrens skola och Vimarskolan över till distansundervisning för högstadieeleverna. Detsamma hade redan gällt en tid för Vimmerby gymnasium.

Efter det har antalet bekräftade covid-19-fall bland elever och medarbetare gått ned ordentligt.

– Det rapporteras inte alls lika många fall som före jul. Det är ett mycket lugnare läge och det beror nog delvis på att vi stängde högstadiet. Det har bidragit till att det minskat, säger Peter Karlsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Eleverna har alltså skött sig utanför skolmiljön?

– Ja, det är upplevelsen. Det tycker jag verkligen att man kan säga. Vi har minskad smittspridning och det beror nog på att vi håller avstånd. För det fåtal som är på plats är det förstås betydligt lättare att hålla avstånd nu också.

Endast ett nytt fall

Under förra veckan bekräftades endast ett nytt fall bland eleverna.

– Den här veckan har vi inget hittills. Det är ett antal personer som har testat sig, men samtliga provsvar var då negativa. Det är nuläget just nu, sedan kan det förstås ändras efter att vi har pratat, säger förvaltningschefen Ola Karlsson.

Han vågar dock inte vara lika tvärsäker på att det beror på att eleverna skött sig under distansundervisningen med att stanna hemma vid symtom, inte träffa för många nya människor och så vidare.

– Det är förstås ett sätt att tolka det och jag hoppas det är så, men det finns också en risk för ett mörkertal här. Många, framför allt yngre, blir ju inte så hårt drabbade och får milda symtom. Har man då distansundervisning kanske man inte sjukanmäler sig. Det kan definitivt finnas ett mörkertal, men det kan definitivt även vara så att man följt restriktionerna på ett bra sätt. Det är omöjligt att säga hur det hade sett ut om vi haft alla på plats och haft vanlig närundervisning. Men vi har överlag sett att det ser bättre ut i Vimmerby och vi får hoppas att det håller i sig. 

"Stor påfrestning"

Hur det blir efter sportlovet har fortfarande inte kommunicerats ut.

– Det är svårt. Men det är ansträngade för både pedagogerna och eleverna att inte vara på plats. Pedagogerna är oerhört hårt belastade med dubbel planering och med tanke på vad det kan innebära för elevernas mående vill vi så fort det går återgå till närundervisning. Alla far illa av isolering. Men vi ska göra det tryggt och säkert, säger Ola Karlsson.

Inom snar framtid kommer en barnkonsekvensanalys presenteras.

– Det vi kan säga nu är att man inte ber om lika mycke hjälp, att det är svårt med rutinerna, med vila och mat. Man får inte de rutinerna man får när man är på plats i skolan. Man har mindre kontakt med elevhälsan och man träffar inte andra, som man normalt gör. Det är en stor påfrestning för både lärarna och eleverna. Det är ingen normal arbetssituation, säger Peter Karlsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: