Annons:

Sök

Annons:

Gymnasiet i Vimmerby går delvis emot rekommendationen:

Anders Eriksson om gymnasiets val i Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

Gymnasiet i Vimmerby går delvis emot rekommendationen: "Gör en bedömning"

Vimmerby gymnasium går delvis emot smittskyddsläkarens rekommendation om fjärr- och distansundervisning. Från och med måndag återgår man till halva elevgruppen på plats. 
– Vi gör bedömningen utifrån den situation vi har i Vimmerby, säger gymnasiechefen Anders Eriksson. 

Annons:

I tisdags gick smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin ut med en skrivelse där hon rekommenderar gymnasieskolorna att i så stor utsträckning som möjligt ha fortsatt fjärr- och distansundervisningen en tid. 

Under vecka 9, den skolvecka som slutade i går, var rekommendationen att inte dra ned på distansundervisningen. Smittskyddsläkaren skriver att smittspridningen i regionen fortsatt varit hög men att förhoppningen är att de åtgärder skolorna vidtagit hjälpt till att bromsa smittspridningen.

Från och med måndag återgår Vimmerby gymnasium till samma undervisning som man hade före sportlovet.

– Det innebär ungefär halva elevgruppen på plats och andra halvan på distans, med undantag för de som har större behov av att vara på plats. Vi gör vissa undantag, men det är samma modell som före sportlovet. Vi bestämde oss för att inte göra några större förändringar än enskilda undantag, säger Anders Eriksson, verksamhetschef på Vimmerby gymnasium.

Varför väljer ni att göra så här?

– Vi fick en uppmaning från smittskyddsläkaren där det framgick att man inte såg någon ökande smittspridning i vår region. Därför rekommenderade hon en försiktig återgång till studier på plats. Det kan förändras med kort varsel, men såvitt vi vet har vi ingen bekräftat smittad elev vid skolan. Det är inget som kommit till vår kännedom, säger Anders Eriksson och fortsätter:

– Vi närmar oss också en avslutning på det här läsåret och det är klart att vissa saker är svårare att genomföra på distans. Elever behöver vara på plats i större utsträckning. 

I sin rekommendation skriver hon att man i så stor utsträckning som möjligt ska ha fortsatt fjärr- och distansundervisning en tid. Lever ni upp till det? 

– Vi behöver också säkerställa att elever får den undervisning de har rätt till och som behövs för att de ska nå målen. Det är naturligtvis en bedömning från situation till situation. Vi bedömer inte att vi har en så stor smittspridning i Vimmerby. Mönsterås har haft stora utbrott, men vi gör bedömningen utifrån den situation vi har i Vimmerby. 

"Alltid på sin vakt"

I onsdags hade skolledningen en överläggning över hur de skulle hantera situationen. 

– Vi hade en överläggning tillsammans med skolchefen Ola Karlsson och gjorde bedömningen att vi skulle återgå till den tidigare planeringen. Den handlar om att upprätthålla avstånd, ha tillgång till fler klassrum och ingen trängsel i skolan. Med hälften av eleverna på plats finns möjlighet till den utglesningen. 

Är du orolig eller rädd för att smittspridningen ska öka av ett sånt här beslut?

– Man är alltid på sin vakt i en sån här situation. Vi får följa utvecklingen och det är extra viktigt att vi är noga.

Om ni får smittspridning, hur snabbt kan ni då ställa om?

– Vi försöker vara uppmärksamma på det. Vi kan ställa om från en vecka till en annan, men det skapar också problem för de lärare som ska undervisa och deras planering. Gör man det med allt för kort framförhållning skapar det svårigheter och vi försöker ha så lång framförhållning som möjligt. Men kräver situationen det tar vi beslut med kort varsel. 

Smittskyddsläkarens uppmaning är att inte dra ned på distansundervisningen. Går ni inte tvärtemot det här?

– Vi stängde skolan helt och hållet före sportlovet. Det ska vi inte hålla fast vid, det är inte bra för eleverna. Den planeringen vi hade tidigare, som utgångspunkt, gör att vi kan säkerställa elevernas rätt till undervisning och utbildning och också för att skapa en så säker situation som möjligt. 

Kunde man inte ha avvaktat med att dra ned på distansundervisningen med tanke på sportlovet?

– Vi diskuterade det. Rektorerna hade en dialog med skyddsombuden och vi tror att det räcker med att ha en vecka där vi följer utvecklingen mer noggrant. Inkubationstiden är cirka fem dagar och i sådana fall är det söndagen efter sportlovet. Vi har inte sett några såna signaler och därför kände vi oss relativt trygga med att gå tillbaka till planeringen. 

Är det en svår balansgång när man utsätter folk för en risk, men elever också har behov av att vara i skolan?

– Det är knepigheten i bedömningen. Vi har ett uppdrag att bedriva undervisning och det ska i första fall ske på plats. Det här är ett undantag. Vi ser att elever far illa i sitt mående och också tappar i undervisning. Lärarna signalerar också att vissa moment inte går att genomföra. Det är en svår balansgång och vi vet inte om vi gjort rätt förrän vi sett resultatet. 

"Sticker inte iväg"

Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin säger så här om Vimmerbys vägval. 

– Någonstans ligger beslutet på varje huvudman att fatta och det kan finnas omständigheter som gör att man kan bedriva närundervisning på ett bra sätt. Vimmerby är inte en av de kommuner som sticker iväg nu heller. Det är svårt för mig att göra en rekommendation för hela länet, även om det är en generell rekommendation. Det bästa är att anpassa lokalt, som i Mönsterås där det var ett större utbrott, säger hon. 

Så du har inget att invända mot deras val?

– Detaljbedömningen kan jag inte uttala mig om. Det handlar om att minska kontakterna och trängseln, och hur man löser det i lokalerna. Känner huvudmannen att det fungerar och man har gjort ett bra förebyggande arbete, så har jag svårt att säga något om det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: