Annons:

Sök

Annons:

Vimarhem efter uppgörelsen:

Johan Oléhn tyckte att Vimarhems anspråk var fullt rimligt. Foto: Arkivbild

Vimarhem efter uppgörelsen: "Tyckte vårt anspråk var rimligt"

Vimarhem ville höja hyrorna med 3,23 procent. Efter förhandlingen med Hyresgästföreningen landade det på 1,65 procent i hyreshöjning.
– Vi tyckte vårt anspråk var rimligt och det blev lite för mycket nedskärning från det, säger Vimarhems vd Johan Oléhn.

Annons:

Efter en tids förhandling har Hyresgästföreningen och Vimarhem AB nått en uppgörelse. Hyrorna för de som bor i det kommunala bostadsbolagets lägenheter höjs med 1,65 procent från och med den 1 april i år.

För en lägenhet med en hyra på 5 000 kronor blir höjningen 83 kronor i månaden. 

– Vi har kommit överens och nått en uppgörelse. Det får man acceptera, säger Erik Malmberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Är du nöjd med utfallet?

– Jag känner att det blev rätt så rimligt. Det känns okej. Vi får ta ett år i taget och visst är det så att det finns stora underhållsbehov.

Tror du att hyresgästerna känner att de kan förlika sig med höjningen?

– Det hoppas jag att de kan. Nivån ligger så här runt omkring och det sticker inte ut på något sätt. Det varierar några tiondelar. Vimmerby kommun har höjt avgifter för fjärrvärme, vatten och renhållning. Det är politiska beslut som påverkar.

"Olika uppfattning"

Hyresgästföreningen har tryckt på att hyresgästernas ekonomi påverkats negativt av pandemin. En bild som Vimarhem inte delar.

– Jag vet deras inställning, men tycker inte det hör hemma i förhandlingen. Nu har vi landat på den här nivån och det är som det är. Vi tycker fortfarande och ser såna tecken när vi gör mätningar att man har fått en försämrad ekonomi. Vi har olika uppfattning där.

Var det en svår förhandling?

– Svår och svår. Vi löste det på några tillfällen. Vimarhem ville ha mer, men det var bra att komma i mål och få till en lokal uppgörelse, så det inte blev en central förhandling av det.

"3,23 procent var rimligt"

Vimarhems vd, Johan Oléhn, är inte helt nöjd med hur uppgörelsen blev.

– Vi tyckte att 3,23 procent var fullständigt rimligt, men jag har också följt utvecklingen över Sverige. Många har 1 januari som brytdag och har hunnit färdigt med sina förhandlingar. Där ser vi att nivåerna varit rätt låga. Hyresgästföreningen hänvisar till den pågående pandemin och att hyresgästerna fått sämre betalförmåga. Det verkar som att det har fått lite resultat, för snittet ligger strax under vad vi fick. Även om vi inte märkt någon förändring på våra hyresgästers betalförmåga, så får man ha viss förståelse för det. Vi tyckte vårt anspråk var rimligt, men det blev lite för mycket nedskärning från det.

Ändå gick ni med på det?

– En förhandling är en förhandling. 

Vimarhem har tidigare sagt att man har många utvecklingsbitar i bolaget och att intäkterna måste öka. 

– Vi får se vad det här innebär. Vi ska sätta oss ned och justera, men det lär inte krävas några jätteförändringar. Någonstans måste vi göra förändringar, men jag kan inte svara för vad det kommer bli. Det mest flexibla är vårt underhåll, men vi hoppas inte att vi behöver göra avkall där för det drabbar hyresgästerna. Det är vår ambition att hålla en fortsatt hög nivå för våra hyresgäster. 

Ser du en risk att ni behöver göra avkall på underhållet?

– Någonstans måste vi justera vår budget och underhållsposten är en del. Min förhoppning är att det inte ska märkas. I det korta perspektivet blir det nog inte så stor skillnad, men det är viktigt att höja hyrorna med motsvarande grad mot kostnadsökningar för värme, vatten och el. Får vi en lägre hyresökning än vad vi har kostnader, så måste det tas någonstans. Vi får göra de optimeringar vi kan och spara och det inkluderar även värmeförbrukningen. Vi får vädja till våra hyresgäster att tänka på de bitarna, men det gör man väl i gemen. 

1 300 bostäder

Vimarhem har drygt 1 300 bostäder i sitt bestånd och en ökad vakansgrad är en annan stor oro. Migrationsverket har sagt upp samtliga lägenheter i Storebro och kommer lämna 23 under året.

– Vi kan inte förutse vakansgraden, men vi såg en viss ökning under senare delen av hösten och de första månaderna i år. Vi är rädda för en viss vakansgradsökning.

För ett antal år sedan hade man en del rabatter i kransorterna. Kan något sådant bli aktuellt igen?

– Det är sånt vi får ta ställning till. Vi får titta på åtgärder över huvud taget. Storebro är ett område som vi tänker satsa på med underhållsåtgärder och även sådant som syns. Vi har byggt en multiarena och satsar ett antal miljoner på ett nytt kulvertsystem. Vi satsar mycket på underhåll och gör det för att bibehålla värdet på husen och öka attraktionskraften att bo där.

Är det ett hot mot er att privata intressenter är inne på att bygga hyresrätter?

– Det tycker jag inte. Vi slåss om samma kunder, men vi såg också i senaste befolkningsräkningen att vi har ett nettotillskott till kommunen. Det borde rimligen innebära att det behövs fler bostäder. Ska vi attrahera folk att flytta hit krävs det rätt bostäder. Det måste finnas villor till salu och möjlighet att flytta till bostadsrätt eller hyresrätt. Vi måste få igång flyttkarusellen. Det är kul med privata aktörer i Vimmerby och det finns en framtidstro här. Det påverkar inte våra planer kring det vi har tänkt att bygga.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: